Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste gemeenten verbieden drugsgebruik op straat

Geplaatst opwoensdag 3 juli 2019 - 9:46

Een jointje op straat opsteken mag nog in negen Limburgse gemeenten, waaronder Maastricht. In 21 gemeenten is dat verboden.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS aan de hand van de Algemene Plaatselijke Verordeningen.

Plaatselijk verbod
In de hoofdstad mag dus nog drugs gebruikt worden op straat, maar de in meeste grote steden zoals Venlo, Roermond, Weert en Sittard-Geleen geldt een algeheel verbod op gebruik van softdrugs en harddrugs. In Heerlen is een plaatselijk verbod van kracht. Wie toch besluit om drugs op straat te gebruiken, loopt het risico om een boete te krijgen.

Bekijk hieronder wat voor verbod in jouw gemeente geldt.

Niet strafbaar
Overigens staat in de Opiumwet dat het gebruik van soft- en harddrugs in Nederland niet strafbaar is. Wel geldt dat voor de handel en productie ervan. Dat betekent dat de meeste Limburgse gemeenten er, tegen de wet in, toch voor kiezen om drugsgebruik op straat strafbaar te stellen.

Nederlandse wet
Hoogleraren Jon Schilder en Jan Brouwer, experts op het gebied van het Nederlandse drugsbeleid, vinden het een probleem dat gemeenten een totaalverbod hebben. Dat zeggen ze tegen de NOS. "Gemeenten houden zich met het algehele verbod bewust niet aan de Nederlandse wet. In de Opiumwet is het gebruik van drugs heel bewust niet strafbaar gesteld."

Lees ook: Leudal en Brunssum doen lachgas in de ban

Lachgasverbod
Vorige week werd nog bekend dat Leudal en Brunssum in hun Algemene Plaatselijke Verordeningen hebben vastgelegd dat gebruik van lachgas verboden is. Overlast door lachgasgebruikers is de belangrijkste reden voor het verbod. Ook zijn er zorgen over de gezondheid van mensen die lachgas gebruiken, en zorgen de achtergelaten capsules voor ergernis in de twee gemeenten.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen