Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste geldautomaten blijven voorlopig 's nachts dicht

Geplaatst opdonderdag 30 januari 2020 - 14:02

Veruit de meeste geldautomaten blijven de komende tijd 's nachts tussen 23:00 en 7:00 uur dicht. Er wordt gewerkt aan een techniek om geld bij een plofkraak onbruikbaar te maken.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag.

Langer open
Tot eind maart blijven wel ongeveer honderd geldautomaten in het land tot 2:00 uur open. Het gaat om automaten in gebieden waar na 23:00 uur nog relatief veel gebruik van wordt gemaakt, zoals in uitgaansgebieden. Welke geldautomaten het exact zijn, heeft de NVB nog niet bekendgemaakt.

Plofkraken
In december kondigde de NVB aan geldautomaten 's nachts te sluiten om plofkraken tegen te gaan. Bij zo'n kraak wordt een (vaak zwaar) explosief gebruikt om een geldautomaat op te blazen. Met het uitzetten van de automaten wordt het voor plofkrakers moeilijk om de automaten met succes leeg te halen.

Lees ook: Geldautomaten gaan 's nachts uit vanwege plofkraakgevaar

Onbruikbaar geld
De NVB hoopt dat de sluitingen binnenkort onnodig blijken. "Binnen een aantal maanden komt er een techniek beschikbaar om geld bij een plofkraak onbruikbaar te maken", aldus de NVB.

De banken zijn bovendien bezig om samen met gemeenten, de politie en Geldmaat te bepalen welke geldautomaten een risico opleveren voor de veiligheid van omwonenden. In april zal begonnen worden met de verplaatsing van deze geldautomaten.

Lees ook: ABN Amro vaak doelwit van plofkraken

De NVB verwacht dat de nachtsluiting uiterlijk op 31 maart 2021 opgeheven zal worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen