Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste bijstandskinderen wonen in Heerlen

Geplaatst opdinsdag 24 november 2015 - 10:58

Het aantal kinderen dat opgroeit in bijstandsgezinnen is vorig jaar opnieuw gestegen. Binnen Limburg wonen de meeste bijstandskinderen in Heerlen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Heerlen
In Heerlen groeien in verhouding de meeste kinderen op in een bijstandsgezin: 14,1 procent van alle minderjarige inwoners. Landelijk staat Heerlen op een derde plaats. Alleen in Rotterdam (18,3 procent) en Amsterdam (14,5 procent) wonen meer kinderen in de bijstand. Ook Kerkrade scoort in vergelijking met de andere Nederlandse gemeenten hoog, met een zesde plaats (12,1 procent).

Krimpregio's
De krimpregio's scoren hoog omdat er relatief weinig werk is, beredeneert Jan Latten, hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek en hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Jonge mensen met een hogere opleiding, en dus met meer kans op een baan, vertrekken naar andere delen van het land. De achterblijvers hebben vaker geen baan of komen in de bijstand terecht. Latten denkt dat dit patroon voorlopig nog niet zal veranderen.

Eijsden-Margraten
In Eijsden-Margraten groeien relatief de minste Limburgse kinderen op in een bijstandsgezin (2,2 procent). Ook in Peel en Maas (2,5 procent), Mook en Middelaar en Leudal (beide 2,6 procent) is het aantal bijstandskinderen relatief laag.

Kinderen in een bijstandsgezin krijgen doorgaans minder vaak speelgoed. Ook kunnen ze vaak niet meedoen aan activiteiten buiten de deur, zoals sporten, leuke uitjes of muziekles.

Bekijk in de grafiek het aantal kinderen dat per gemeente opgroeit in een bijstandsgezin.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Armlastigen verruilen Randstad voor Limburg
Eén op zeven Heerlense kinderen in bijstandsgezin
Heerlen bezorgd over toestroom sociaal zwakkeren
Ruim 13.000 Limburgse kinderen in bijstandsgezin
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen