Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste bijstandskinderen wonen in Heerlen

Geplaatst opdinsdag 24 november 2015 - 10:58

Het aantal kinderen dat opgroeit in bijstandsgezinnen is vorig jaar opnieuw gestegen. Binnen Limburg wonen de meeste bijstandskinderen in Heerlen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Heerlen
In Heerlen groeien in verhouding de meeste kinderen op in een bijstandsgezin: 14,1 procent van alle minderjarige inwoners. Landelijk staat Heerlen op een derde plaats. Alleen in Rotterdam (18,3 procent) en Amsterdam (14,5 procent) wonen meer kinderen in de bijstand. Ook Kerkrade scoort in vergelijking met de andere Nederlandse gemeenten hoog, met een zesde plaats (12,1 procent).

Krimpregio's
De krimpregio's scoren hoog omdat er relatief weinig werk is, beredeneert Jan Latten, hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek en hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Jonge mensen met een hogere opleiding, en dus met meer kans op een baan, vertrekken naar andere delen van het land. De achterblijvers hebben vaker geen baan of komen in de bijstand terecht. Latten denkt dat dit patroon voorlopig nog niet zal veranderen.

Eijsden-Margraten
In Eijsden-Margraten groeien relatief de minste Limburgse kinderen op in een bijstandsgezin (2,2 procent). Ook in Peel en Maas (2,5 procent), Mook en Middelaar en Leudal (beide 2,6 procent) is het aantal bijstandskinderen relatief laag.

Kinderen in een bijstandsgezin krijgen doorgaans minder vaak speelgoed. Ook kunnen ze vaak niet meedoen aan activiteiten buiten de deur, zoals sporten, leuke uitjes of muziekles.

Bekijk in de grafiek het aantal kinderen dat per gemeente opgroeit in een bijstandsgezin.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Armlastigen verruilen Randstad voor Limburg
Ruim 13.000 Limburgse kinderen in bijstandsgezin
Heerlen bezorgd over toestroom sociaal zwakkeren
Eén op zeven Heerlense kinderen in bijstandsgezin
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen