Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste bijstandskinderen wonen in Heerlen

Geplaatst opdinsdag 24 november 2015 - 10:58

Het aantal kinderen dat opgroeit in bijstandsgezinnen is vorig jaar opnieuw gestegen. Binnen Limburg wonen de meeste bijstandskinderen in Heerlen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Heerlen
In Heerlen groeien in verhouding de meeste kinderen op in een bijstandsgezin: 14,1 procent van alle minderjarige inwoners. Landelijk staat Heerlen op een derde plaats. Alleen in Rotterdam (18,3 procent) en Amsterdam (14,5 procent) wonen meer kinderen in de bijstand. Ook Kerkrade scoort in vergelijking met de andere Nederlandse gemeenten hoog, met een zesde plaats (12,1 procent).

Krimpregio's
De krimpregio's scoren hoog omdat er relatief weinig werk is, beredeneert Jan Latten, hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek en hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Jonge mensen met een hogere opleiding, en dus met meer kans op een baan, vertrekken naar andere delen van het land. De achterblijvers hebben vaker geen baan of komen in de bijstand terecht. Latten denkt dat dit patroon voorlopig nog niet zal veranderen.

Eijsden-Margraten
In Eijsden-Margraten groeien relatief de minste Limburgse kinderen op in een bijstandsgezin (2,2 procent). Ook in Peel en Maas (2,5 procent), Mook en Middelaar en Leudal (beide 2,6 procent) is het aantal bijstandskinderen relatief laag.

Kinderen in een bijstandsgezin krijgen doorgaans minder vaak speelgoed. Ook kunnen ze vaak niet meedoen aan activiteiten buiten de deur, zoals sporten, leuke uitjes of muziekles.

Bekijk in de grafiek het aantal kinderen dat per gemeente opgroeit in een bijstandsgezin.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Armlastigen verruilen Randstad voor Limburg
Eén op zeven Heerlense kinderen in bijstandsgezin
Heerlen bezorgd over toestroom sociaal zwakkeren
Ruim 13.000 Limburgse kinderen in bijstandsgezin
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen