Overslaan en naar de inhoud gaan

Meest duurzame hovenier van Nederland zit in Maasbree

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 14:30

Het familiebedrijf Herman Vaessen uit Maasbree is uitgeroepen tot de meest duurzame hovenier van Nederland.

De titel is deze week toegekend door het vakblad Tuin en Landschap.

Erkenning
Ralf Vaessen is blij met de erkenning voor het groenbedrijf. In 2000 nam hij met zijn broers Harrie en Frank het bedrijf van hun vader Herman over. Die heeft de firma in 1963 opgericht.

Centraal
"In principe is het tuindersvak sowieso al een vak waarin natuur, milieu en duurzaamheid centraal staan", zegt Vaessen. "Maar de clue is om te blijven innoveren en dat is wat ik met mijn broers al 20 jaar doe." Als voorbeeld noemt hij afvalstromen. "Groenafval verwerken we tot compost, houtsnippers gaan naar de biomassacentrale om groene stroom te maken en schoon puin wordt gerecycled voor korrelmix die nodig is bij bestratingen", somt de hovenier op.

Zonnepanelen
Behalve een hoveniersbedrijf runnen de broers ook een tuincentrum. "De stroom voor het tuincentrum komt van onze zonnepanelen enkele honderden meters verderop."

Sociale duurzaamheid
Bij het bedrijf staan 75 mensen op de loonlijst. "In het seizoen loopt dat aantal op tot 100," zegt de tuinder. "We houden ons ook bezig met sociale duurzaamheid." Vaessen legt uit dat er ook mensen in dienst zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Die bieden we toch een mooie werkplek."

Boomverzorging
Vaessen: "We werken voor particulieren, bedrijven, instellingen en overheden. 40 procent van ons werk bestaat uit aanlegprojecten, 40 procent is onderhoud van groen en 20 procent van ons werk bestaat uit boomverzorging." Daaronder valt bijvoorbeeld de bestrijding van de eikenprocessierups.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen