Overslaan en naar de inhoud gaan

Meervoudig moordenaar Paul S. wil andere identiteit

Geplaatst opmaandag 14 december 2020 - 14:39

Meervoudig moordenaar Paul S. uit Kerkrade wil een andere identiteit aannemen. Dat werd maandag duidelijk tijdens een zitting van de rechtbank over de tbs-behandeling van de oud-marinier. Hij wil terugkeren in de maatschappij, maar deskundigen vinden het daar nog te vroeg voor.

De oud-marinier (53) schoot in 2003 in Kerkrade zijn schoonouders, Leo en José Vromen, zijn ex-vriendin Daniela en haar broer Patrick dood.

Celstraf
Hij kreeg een onvoorwaardelijke celstraf van 20 jaar met tbs. Maar vanwege goed gedrag zit de celstraf er op. In 2011 startte hij met zijn tbs-traject in de Van Mesdagkliniek in Groningen. De rechter kan die behandeling elk jaar verlengen, de laatste keer gebeurde dat met één jaar.

Baan krijgen moeilijk
Paul S. vertelde aan de rechtbank dat het goed met hem gaat. "Vanaf september verblijf ik vijf keer per week in een woning buiten de kliniek. Ik had gehoopt op een baan, maar dat gaat heel moeilijk. Werkgevers zijn daar huiverig voor, mede door door de media-aandacht", aldus Paul S,, die op onbegeleid verlof wil en zich zelfstandig in de maatschappij wil begeven.

Om niet steeds met zijn verleden te worden geconfronteerd, wil hij een andere identiteit aannemen. Zijn advocaat Abdel Ytsma bevestigde het verzoek na de zitting, maar zegt dat er nog geen aanvraag is gedaan. "Hij wil het verleden achter zich laten en wie nu zijn naam op Google intikt, krijgt meteen alles te zien", zegt zijn advocaat

'Begeleiding blijft noodzakelijk'
Ook wil Paul S. dat de behandeling wordt stopgezet, maar deskundigen vinden het daar nog te vroeg voor. "Ik vind dit nogal wat, de stappen kunnen gezet worden, maar daarvoor is het nu nog te vroeg", verklaarde psychologe Aimeé de Jong van de kliniek. "Er kunnen nog heftige dingen gebeuren en dan is begeleiding noodzakelijk."

Ze is van mening dat de tbs-behandeling met een jaar moet worden verlengd.

Schaamte
De Kerkradenaar zelf verwacht geen problemen als hij zelfstandig gaat wonen en geen behandeling en begeleiding meer krijgt. Hij vergelijkt het met 3,5 jaar geleden toen hij voor het eerst op begeleid verlof mocht. "Dat was surrealistisch. Het was tegenstrijdig, je bent veroordeeld, maar je loopt weer buiten. In het begin had ik schuldgevoelens en schaamte. Hetzelfde gevoel had ik toen ik een half jaar geleden als eerste buiten de kliniek overnachtte", zei Paul S.

Het Openbaar Ministerie wil de tbs-verlenging met een jaar verlengen. "Drie maanden geleden is Paul S. pas onder begeleiding gaan wonen. Het is nu te vroeg om de behandeling te beëindigen. We willen alle stappen doorlopen en dit zou een overhaaste beslissing zijn", aldus de Officier van Justitie.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen