Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerssen Papier wil om de tafel met provincie na uitspraak

Geplaatst opdonderdag 6 mei 2021 - 18:54

Directeur Rolf Pijsel van Meerssen Papier is teleurgesteld dat de kortgedingrechter geen inhoudelijke uitspraak heeft gedaan in de zaak die het bedrijf had aangespannen tegen de provincie.

De papierfabriek wilde dat het provinciebestuur weer rechtstreeks verantwoordelijk wordt voor toezicht en handhaving bij de papierfabriek.

Taken
Dat zou bij de verkoop van het complex door de provincie aan de eigenaren van het bedrijf zijn afgesproken. En dat die taken niet langer zijn gemandateerd aan de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zuid-Limburg.

Niet ontvankelijk
Maar de civiele kortgedingrechter heeft die eis niet ontvankelijk verklaard. Hij vindt dat die zaak door de bestuursrechter moet worden beoordeeld. Tegelijk stelde hij wel 'ten overvloede' dat ook als Meerssen Papier wél ontvankelijk zou zijn, zijn eis zou zijn afgewezen 'wegens gebrek aan belang'.

Lees ook: Meerssen Papier verliest kort geding tegen provincie

'Kostbare tijd verloren'
Wel rekent de rechter de provincie aan dat zij het bedrijf niet tijdig op de hoogte heeft gesteld dat zij voor niet-ontvankelijkheid zou gaan pleiten. "Dat is een heel belangrijke onderkenning. Maar daardoor hebben we nu wel een half jaar kostbare tijd verloren", aldus directeur Pijsel.

"Want dan waren we in kort geding naar de bestuursrechter gegaan. Nu blijft er veel onzekerheid en rumoer onder onze 53 werknemers. Onzekerheid leidt tot irritatie en dat is niet goed voor de business. Al is onze orderportefeuille momenteel nog supervol."

Samenzitten
Meerssen Papier ziet in ieder geval voorlopig af van een stap naar de bestuursrechter omdat een bodemprocedure veel te lang gaat duren. "We gaan de provincie verzoeken om op zeer korte termijn rond de tafel te gaan zitten, met een persoon erbij die beslissingsbevoegdheid heeft. Om zo tot een oplossing te komen", zo directeur Pijsel. "Lukt dat niet dat wordt het voor ons einde oefening."

Lees ook: Kort geding Meerssen Papier: onbetrouwbaar of slachtoffer?

De papierfabriek stelt dat de onderhouds- en brandveiligheidsmaatregelen die de RUD verlangt, niet binnen de geëiste vijf jaar kunnen worden getroffen omdat dat financieel niet haalbaar is. De fabriek zou dan één tot twee jaar dicht moeten. Bovendien zou dat in strijd zijn met de volgens het bedrijf eerder afgesproken tien jaar.

'Open voor gesprek'
De provincie heeft kennis genomen van de uitspraak, zo zegt een woordvoerder. "Een bedrijf kan zich altijd bij ons melden, ook Meerssen Papier. Wij staan altijd open voor een gesprek. Zonder dat je vooraf de uitkomst weet", zo verklaart hij.

Lees ook: Provincie verwerpt aantijgingen Meerssen Papier

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen