Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerssen Papier vraagt faillissement aan na overstroming

Geplaatst opvrijdag 30 juli 2021 - 6:21

De enorme wateroverlast van twee weken geleden betekent de nekslag voor Meerssen Papier. Het bedrijf gaat het faillissement aanvragen. Daardoor verliezen de 53 werknemers hun baan.

Als gevolg van het buiten haar oevers treden van de Kleine Geul die langs de fabriek loopt, zijn de machines en installaties zo zwaar beschadigd dat ze als verloren moeten worden beschouwd. Ook de gebouwen hebben aanzienlijke schade opgelopen.

Toestemming
Meerssen Papier heeft daarom de provincie om toestemming gevraagd om het faillissement aan te vragen. En heeft die ook gekregen, zo blijkt uit een mededeling van gedeputeerde Stephan Satijn (VVD) aan het Limburgs Parlement.

Het bedrijf stelt vanaf augustus niet meer aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen waaronder de uitbetaling van de lonen.

De toestemming van de provincie was nodig op basis van de verkoopovereenkomst van september 2018. De provincie verkocht toen als eigenaar het complex van Meerssen Papier aan de fabriek zelf voor het symbolische bedrag van 1 euro.

'Zeer te betreuren'
In de mededeling verklaart gedeputeerde Satijn het ‘zeer te betreuren’ dat de eigenaren van Meerssen Papier zich genoodzaakt hebben gezien om het faillissement aan te vragen vanwege de aanzienlijke gevolgen van het hoogwater. Vooral omdat dit grote consequenties heeft voor de werknemers.

"Zoals u bekend is, is onze inzet in dit dossier steeds gericht geweest op het behoud van arbeidsplaatsen”, stelt Satijn. Hij meldt wel nog dat het uiteraard aan de rechtbank Limburg is om te bepalen of er voldoende redenen zijn om Meerssen Papier failliet te verklaren.

Voor de rechter
Op 22 april stonden provincie en bedrijf nog in een kort geding voor de rechter. Meerssen Papier eiste dat het provinciebestuur weer verantwoordelijk zou worden voor toezicht en handhaving en niet de langer de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) omdat dat bij de verkoop zo zou zijn afgesproken.

Maar het bedrijf verloor dat kort geding.

Lees ook: Meerssen Papier wil om de tafel met provincie na uitspraak

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen