Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerssen Papier in handen van nieuwe eigenaar

Geplaatst opmaandag 24 september 2018 - 15:57

Meerssen Papier is vanaf maandag officieel in handen van de nieuwe eigenaar Rolf Pijsel.

Hij heeft de fabriek, bedrijfshal, twee kantoorpanden en vier hectare grond voor het symbolisch bedrag van één euro overgenomen van de provincie. Ook krijgt hij 4,3 miljoen euro voor achterstallig onderhoud.

Achterstallig onderhoud
Pijsel huurde sinds 2015 het terrein van de provincie. Al snel bleek dat de fabriek voor miljoenen moest worden opgeknapt, mede door achterstallig onderhoud. Dat geld heeft de nieuwe eigenaar niet. Daardoor dreigde Meerssen Papier failliet te gaan waardoor 50 werknemers hun baan zouden verliezen.

Balken rot
Om de fabriek te redden krijgt hij het gebied nu dus voor het symbolische bedrag van één euro. Marsna Paper, het bedrijf van de nieuwe eigenaar, moet in de komende tijd zo'n elf miljoen investeren in de fabriek. "De afgelopen vijftien jaar is er nauwelijks onderhoud gedaan. Zo zijn er 72 dragende balken rot, komen delen van plafonds naar beneden en is de brandveiligheid niet op orde", aldus Pijsel.

Lees ook: Europese Commissie onderzoekt verkoop papierfabriek​

Van de provincie krijgt hij 4,3 miljoen. De rest brengt hij zelf bij elkaar. "Eigenlijk ben ik daar helemaal niet blij mee", zegt de nieuwe eigenaar. "Ik moet ruim zeven miljoen investeren in een gebouw. Dat had ik liever gebruikt voor productontwikkeling en voor nieuwe machines."

Veel onvrede
De deal die gemaakt is, leidde tot veel onvrede. Bij de politieke partijen, maar ook bij de kopende partij. "Toen we het pand in 2015 gingen huren, hadden we niet gedacht dat het zo slecht zou zijn. Ik vind nog steeds dat een verhuurder moet zorgen dat je een fatsoenlijk pand krijgt. Daar was hier geen sprake van." Hij overwoog zelfs om een rechtszaak tegen de provincie te beginnen. Die moet in zijn ogen helemaal opdraaien voor de renovatie van de fabriek. "Ik ben ervan overtuigd dat we die gewonnen hadden. Maar dat zou te lang duren. En tijd hadden we niet. Anders zouden we failliet zijn gegaan."

Met tegenzin
De redding van Meerssen Papier zorgde voor veel ophef in Provinciale Staten. De coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA en de oppositiepartijen PVV en Lokaal-Limburg steunden met tegenzin de deal. De overige oppositiepartijen en coalitiepartij SP waren fel tegen en spraken van 'verspilling van geld van de belastingbetaler' en stemden tegen.

Bodemloze put
Die vreesden geld in een bodemloze put te steken. In het verleden stak de provincie de fabriek al vaker de helpende hand toe. In 2008 kocht de provincie de fabriek voor 3,3 miljoen toen de Italiaanse eigenaar failliet ging. Ook gaf het subsidie voor de doorstart van de fabriek. Ook deze doorstart mislukte uiteindelijk.

Koffiefilters
Veel partijen vragen zich nog steeds af of de fabriek wel een toekomst heeft. Maar Pijsel denkt dat de fabriek het zal redden. "We maken al drie jaar winst. De omzet is omhooggegaan in die periode en zelfs het aantal werknemers nam toe", zegt Pijsel. "Daarnaast wil ik ook koffiefilterpapier gaan maken. Daar verwacht ik veel van." Voor het koffiefilterpapier heeft hij ook al een klant, naemlijk Filtropa in Maastricht. Dat bedrijf is ook in handen van Pijsel.

Ups en downs
De 50 werknemers hopen dat de rust nu eindelijk. Dat geldt ook voor Leon Wingerder. "Ik werk al 32 jaar bij Meerssen Papier. Ik heb veel ups en downs mee gemaakt. De afgelopen 10 jaar eigenlijk alleen maar downs. Ik hoop dat we nu gewoon kunnen doen waar goed in zijn. Papier maken."

Kijk! Nog meer foto's van de papierfabriek van Meerssen van binnen

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen