Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Meerssen Papier in handen van nieuwe eigenaar

Geplaatst opmaandag 24 september 2018 - 15:57

Meerssen Papier is vanaf maandag officieel in handen van de nieuwe eigenaar Rolf Pijsel.

Hij heeft de fabriek, bedrijfshal, twee kantoorpanden en vier hectare grond voor het symbolisch bedrag van één euro overgenomen van de provincie. Ook krijgt hij 4,3 miljoen euro voor achterstallig onderhoud.

Achterstallig onderhoud
Pijsel huurde sinds 2015 het terrein van de provincie. Al snel bleek dat de fabriek voor miljoenen moest worden opgeknapt, mede door achterstallig onderhoud. Dat geld heeft de nieuwe eigenaar niet. Daardoor dreigde Meerssen Papier failliet te gaan waardoor 50 werknemers hun baan zouden verliezen.

Balken rot
Om de fabriek te redden krijgt hij het gebied nu dus voor het symbolische bedrag van één euro. Marsna Paper, het bedrijf van de nieuwe eigenaar, moet in de komende tijd zo'n elf miljoen investeren in de fabriek. "De afgelopen vijftien jaar is er nauwelijks onderhoud gedaan. Zo zijn er 72 dragende balken rot, komen delen van plafonds naar beneden en is de brandveiligheid niet op orde", aldus Pijsel.

Lees ook: Europese Commissie onderzoekt verkoop papierfabriek​

Van de provincie krijgt hij 4,3 miljoen. De rest brengt hij zelf bij elkaar. "Eigenlijk ben ik daar helemaal niet blij mee", zegt de nieuwe eigenaar. "Ik moet ruim zeven miljoen investeren in een gebouw. Dat had ik liever gebruikt voor productontwikkeling en voor nieuwe machines."

Veel onvrede
De deal die gemaakt is, leidde tot veel onvrede. Bij de politieke partijen, maar ook bij de kopende partij. "Toen we het pand in 2015 gingen huren, hadden we niet gedacht dat het zo slecht zou zijn. Ik vind nog steeds dat een verhuurder moet zorgen dat je een fatsoenlijk pand krijgt. Daar was hier geen sprake van." Hij overwoog zelfs om een rechtszaak tegen de provincie te beginnen. Die moet in zijn ogen helemaal opdraaien voor de renovatie van de fabriek. "Ik ben ervan overtuigd dat we die gewonnen hadden. Maar dat zou te lang duren. En tijd hadden we niet. Anders zouden we failliet zijn gegaan."

Met tegenzin
De redding van Meerssen Papier zorgde voor veel ophef in Provinciale Staten. De coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA en de oppositiepartijen PVV en Lokaal-Limburg steunden met tegenzin de deal. De overige oppositiepartijen en coalitiepartij SP waren fel tegen en spraken van 'verspilling van geld van de belastingbetaler' en stemden tegen.

Bodemloze put
Die vreesden geld in een bodemloze put te steken. In het verleden stak de provincie de fabriek al vaker de helpende hand toe. In 2008 kocht de provincie de fabriek voor 3,3 miljoen toen de Italiaanse eigenaar failliet ging. Ook gaf het subsidie voor de doorstart van de fabriek. Ook deze doorstart mislukte uiteindelijk.

Koffiefilters
Veel partijen vragen zich nog steeds af of de fabriek wel een toekomst heeft. Maar Pijsel denkt dat de fabriek het zal redden. "We maken al drie jaar winst. De omzet is omhooggegaan in die periode en zelfs het aantal werknemers nam toe", zegt Pijsel. "Daarnaast wil ik ook koffiefilterpapier gaan maken. Daar verwacht ik veel van." Voor het koffiefilterpapier heeft hij ook al een klant, naemlijk Filtropa in Maastricht. Dat bedrijf is ook in handen van Pijsel.

Ups en downs
De 50 werknemers hopen dat de rust nu eindelijk. Dat geldt ook voor Leon Wingerder. "Ik werk al 32 jaar bij Meerssen Papier. Ik heb veel ups en downs mee gemaakt. De afgelopen 10 jaar eigenlijk alleen maar downs. Ik hoop dat we nu gewoon kunnen doen waar goed in zijn. Papier maken."

Kijk! Nog meer foto's van de papierfabriek van Meerssen van binnen

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen