Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Meerssen Papier in handen van nieuwe eigenaar

Geplaatst opmaandag 24 september 2018 - 15:57

Meerssen Papier is vanaf maandag officieel in handen van de nieuwe eigenaar Rolf Pijsel.

Hij heeft de fabriek, bedrijfshal, twee kantoorpanden en vier hectare grond voor het symbolisch bedrag van één euro overgenomen van de provincie. Ook krijgt hij 4,3 miljoen euro voor achterstallig onderhoud.

Achterstallig onderhoud
Pijsel huurde sinds 2015 het terrein van de provincie. Al snel bleek dat de fabriek voor miljoenen moest worden opgeknapt, mede door achterstallig onderhoud. Dat geld heeft de nieuwe eigenaar niet. Daardoor dreigde Meerssen Papier failliet te gaan waardoor 50 werknemers hun baan zouden verliezen.

Balken rot
Om de fabriek te redden krijgt hij het gebied nu dus voor het symbolische bedrag van één euro. Marsna Paper, het bedrijf van de nieuwe eigenaar, moet in de komende tijd zo'n elf miljoen investeren in de fabriek. "De afgelopen vijftien jaar is er nauwelijks onderhoud gedaan. Zo zijn er 72 dragende balken rot, komen delen van plafonds naar beneden en is de brandveiligheid niet op orde", aldus Pijsel.

Lees ook: Europese Commissie onderzoekt verkoop papierfabriek​

Van de provincie krijgt hij 4,3 miljoen. De rest brengt hij zelf bij elkaar. "Eigenlijk ben ik daar helemaal niet blij mee", zegt de nieuwe eigenaar. "Ik moet ruim zeven miljoen investeren in een gebouw. Dat had ik liever gebruikt voor productontwikkeling en voor nieuwe machines."

Veel onvrede
De deal die gemaakt is, leidde tot veel onvrede. Bij de politieke partijen, maar ook bij de kopende partij. "Toen we het pand in 2015 gingen huren, hadden we niet gedacht dat het zo slecht zou zijn. Ik vind nog steeds dat een verhuurder moet zorgen dat je een fatsoenlijk pand krijgt. Daar was hier geen sprake van." Hij overwoog zelfs om een rechtszaak tegen de provincie te beginnen. Die moet in zijn ogen helemaal opdraaien voor de renovatie van de fabriek. "Ik ben ervan overtuigd dat we die gewonnen hadden. Maar dat zou te lang duren. En tijd hadden we niet. Anders zouden we failliet zijn gegaan."

Met tegenzin
De redding van Meerssen Papier zorgde voor veel ophef in Provinciale Staten. De coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA en de oppositiepartijen PVV en Lokaal-Limburg steunden met tegenzin de deal. De overige oppositiepartijen en coalitiepartij SP waren fel tegen en spraken van 'verspilling van geld van de belastingbetaler' en stemden tegen.

Bodemloze put
Die vreesden geld in een bodemloze put te steken. In het verleden stak de provincie de fabriek al vaker de helpende hand toe. In 2008 kocht de provincie de fabriek voor 3,3 miljoen toen de Italiaanse eigenaar failliet ging. Ook gaf het subsidie voor de doorstart van de fabriek. Ook deze doorstart mislukte uiteindelijk.

Koffiefilters
Veel partijen vragen zich nog steeds af of de fabriek wel een toekomst heeft. Maar Pijsel denkt dat de fabriek het zal redden. "We maken al drie jaar winst. De omzet is omhooggegaan in die periode en zelfs het aantal werknemers nam toe", zegt Pijsel. "Daarnaast wil ik ook koffiefilterpapier gaan maken. Daar verwacht ik veel van." Voor het koffiefilterpapier heeft hij ook al een klant, naemlijk Filtropa in Maastricht. Dat bedrijf is ook in handen van Pijsel.

Ups en downs
De 50 werknemers hopen dat de rust nu eindelijk. Dat geldt ook voor Leon Wingerder. "Ik werk al 32 jaar bij Meerssen Papier. Ik heb veel ups en downs mee gemaakt. De afgelopen 10 jaar eigenlijk alleen maar downs. Ik hoop dat we nu gewoon kunnen doen waar goed in zijn. Papier maken."

Kijk! Nog meer foto's van de papierfabriek van Meerssen van binnen

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen