Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerssen luidt noodklok: groot ambtenarentekort

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2020 - 5:58

De gemeente Meerssen kampt met een groot personeelstekort.

Dat heeft wethouder Paul Sanders bevestigd.

Noodsituatie
"Er is sprake van een noodsituatie", zegt de wethouder die onder andere personeel en organisatie in zijn portefeuille heeft. Sanders geeft aan dat de gemeente nu voor 13,2 fte aan vacatures heeft uitstaan. "Ook is ongeveer 10 procent van het personeelsbestand ziek", geeft hij aan.

Verzuim
Het ziekteverzuim heeft volgens Sanders te maken met de hoge werkdruk. "Die loopt op vanwege het tekort aan ambtenaren. Dat houden mensen niet vol, met als gevolg dat ze ziek thuis zitten." Het verzuim verspreidt zich over vrijwel alle afdelingen.

Perspectief
De vacatures zijn volgens Sanders grotendeels ontstaan bij de sectie ruimtelijke ordening. "We merken dat mensen vertrekken, omdat de arbeidsmarkt veel perspectief biedt op dit moment", aldus de wethouder. "Tegelijkertijd is het voor ons moeilijk om nieuw personeel te vinden."

Heil
Volgens de wethouder zijn sinds 1 december 2019 zeven personeelsleden vertrokken. "Twee ambtenaren gingen met pensioen, vijf personeelsleden gingen hun heil elders zoeken."

Regie-organisatie
Ambtenaren die Meerssen de rug toekeren zien het voornamelijk niet zitten om in de nabije toekomst in de nieuwe regie-organisatie te werken, zegt Sanders. In die organisatiestructuur zijn de ambtenaren in dienst bij de gemeente Maastricht en zitten ze ook in Maastricht op kantoor, maar werken ze voor de gemeente Meerssen. "Daar houden we dus zelf de regie op, zoals dat heet", zegt Sanders.

Inwoners
De inwoners van Meerssen gaan niks van die ambtelijke verhuizing naar Maastricht merken, zegt de wethouder. "Als mensen aan de balie moeten zijn, kunnen ze gewoon in Meerssen terecht."

Bemoeien
Op de vraag waarom ambtenaren Meerssen massaal de rug toekeren, zegt Sanders: "De mensen die vertrekken zijn bang dat ze zich niet thuis voelen in zo’n grote organisatie", weet hij. "Bij een kleine ambtelijke organisatie kunnen ze zich met meer onderwerpen bezighouden. In een grote organisatie werkt dat toch anders, daar ben je meer bezig met een enkel onderwerp."

Duurder
Binnenkort zet het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor de keuze, zegt de wethouder. "Taken afstoten, of budget om externe bureaus en zzp’ers inhuren?" De wethouder wijst erop dat de inhuur 60 tot 100 procent duurder is dan ambtenaren in een loondienst.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen