Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerssen krijg twee wethouders van buiten

Geplaatst opwoensdag 14 oktober 2020 - 22:00

De gemeente Meerssen stevent af op een nieuw bestuur met twee wethouders van buitenaf.

De vier partijen in Meerssen die werken aan een sluitende begroting voor 2021, hebben die principiële keuze gemaakt. Namen zijn er nog niet.

Bestuurscrisis
Het CDA en de lokale partijen KIJK!!!, Lokaal DNA en Focus zitten zo’n anderhalve week aan tafel om een einde te maken aan de bestuurscrisis. De vier fracties zegden op 24 september het vertrouwen in de drie zittende wethouders op. Die stapten vervolgens op.

Begroting
De vier fracties zijn nu bezig met het opstellen van een begroting. Die moet voor 15 november klaar zijn. Anders komt Meerssen onder verscherpt toezicht van de provincie te staan. Ook moeten zij zorgen voor nieuwe wethouders.

Lees ook: Provincie waarschuwt Meerssen voor tijdig indienen begroting

Kennis van zaken
“Met een keuze voor wethouders van buitenaf willen we de rust terug brengen in de Meerssense politiek”, zegt fractievoorzitter Andreas Pohle van de progressieve lijst KIJK!!! “We zoeken mensen met kennis van zaken. Bijkomend effect is dat twee wethouders ook een bezuiniging betekenen”.

Bezuiniging
Pohle is nog steeds optimistisch over het maken van een sluitende begroting voor 15 november. Ondanks dat een gat van 1,7 miljoen moet worden gedicht “Ik heb het gevoel dat het lukt om voor die datum klaar te zijn. Zonder dat de gemeente kapot bezuinigd hoeft te worden zoals de drie opgestapte wethouders als onvermijdelijk voorstelde “, aldus Pohle.

Kleiner gat
Volgens hem blijkt uit de septembercirculaire over de uitkering uit het gemeentefonds ook dat Meerssen een meevaller van ongeveer drie ton heeft. ‘Dat maakt het gat een stuk kleiner’, zo de fractievoorzitter van KIJK!!! KIJK!!!, CDA, Lokaal DNA en Focus zijn samen goed voor 11 van de 17 zetels in de gemeenteraad.

Herindeling
Zij verweten de opgestapte wethouders dat zij begin september in een brief aan de raad hadden gezegd dat ze zouden opstappen als niet gekozen zou worden voor een herindeling bij Maastricht. Volgens de wethouders was dat het enige reëele alternatief om te voorkomen dat Meerssen ‘kapot bezuinigd’ zou worden.

De vier partijen daarentegen vonden dat de wethouders gewoon een begroting hadden moeten opstellen en dat de gemeenteraad ook geen opdracht had gegeven om te koersen op herindeling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen