Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Geplaatst opdinsdag 21 mei 2019 - 14:00

Zelden stuitten betrokken rechercheurs op zo'n georganiseerd crimineel netwerk als de Albanese drugsbende die dinsdag werd opgerold. De teamleider van het onderzoek en de officier van justitie spreken van een 'meerkoppig monster'.

De Albanezen slaagden er, dankzij een in Geleen gevestigd bedrijf van drie Marokkaanse Belgen, in om te profiteren van verschillende gaten in ons systeem.

Lees ook: Operatie Albanië: grote internationale drugsbende opgerold

Onder de radar
Het bedrijf faciliteerde de vermeende drugscriminelen jarenlang, door te betalen voor hun woningen en energielasten. De verdachten stonden niet geregistreerd in Nederland, maar konden dankzij het bedrijf hun gang gaan. Doordat alle rekeningen werden betaald door het Geleense bedrijf én door het gebruik van valse paspoorten, bleven de Albanezen onder de radar.

Kritische politie
De politie kijkt kritisch naar haar eigen functioneren in deze zaak. "Als je ziet hoe wij omgaan met hennep... met regelmaat worden er dagen gepland voor hennepacties, dan worden er tien plantages opgeruimd en soms niet eens iemand aangehouden. De laag daaronder wordt niet onderzocht. Dat is niet de doelstelling en heeft te maken met gebrek aan tijd en ruimte, maar ook met het maken van keuzes", vertelt de teamleider. "Dat dit soort bedrijven langdurig faciliteren, wordt helemaal niet in kaart gebracht. Dit is een toevalstreffer geweest. Nu dweilen we met de kraan open. We moeten een laag dieper."

Moeilijk te controleren
"In de hele provincie is er één iemand met de hoogste deskundigheidsgraad op gebied van paspoortfraude", vertelt de teamleider. "De Champions League van de deskundigen zit bij de marechaussee op Schiphol. Hier zit dus één iemand, die ook nog een hoop andere werkzaamheden heeft. Dat is geen verwijt, maar een constatering. Gebleken is dat Albanezen veelvuldig gebruik maakten van vervalste Italiaanse en Griekse paspoorten waarmee ze vervolgens voet aan de grond kregen in Nederland.”

Lees ook: Albanese bendes doen machtsgreep in Limburgse onderwereld

Belletjes rinkelen
De betrokken officier van justitie en het team van rechercheurs hopen dat de maatschappij en verschillende instanties alerter worden. "Een louche betaalbedrijf kan jarenlang betalingen doen voor negentig verschillende panden, maar er gaat nergens een belletje rinkelen. Als ik een pand verhuur en niet de huurder, maar een bedrijf betaalt de huur, dan moet dat toch vragen oproepen. Gebeurt niet", constateert de teamleider. "Op het moment dat energiebedrijven betalingen krijgen van zo'n bedrijf en niet van de bewoner van een pand, is dat toch ook opvallend? Maar dit heeft toch jaren kunnen duren."

Schoolgeld voor spookburgers
Eén van de meest opvallende zaken in het dossier, is het feit dat het Geleense bedrijf ook schoolgeld betaalde voor kinderen van Albanese spookburgers. Officieel woonden deze Albanezen niet eens in ons land. Ze stonden nergens geregistreerd, in ieder geval niet onder hun eigen naam. Voor, bijvoorbeeld, huurcontracten werden valse paspoorten gebruikt. Toch gingen hun kinderen 'gewoon' naar school in Nederland. Geen enkele school trok aan de bel. "Het is heel erg bijzonder dat we die alarmfunctie niet hebben georganiseerd in ons land. Niet bij de politie, maar ook niet bij onze partners."

Lees ook: Minister eist aanpak van Albanese criminelen

Foute notarissen
En dan zijn er nog partijen die de bende een handje hielpen, zoals verschillende Griekse restaurants die werkgeversverklaringen verstrekten aan Albanezen die er niet werkzaam waren. Op die manier konden deze verdachten tóch een hypotheek afsluiten om zo een huis te kopen. Er werden ook huizen in één keer afgerekend. Uit een steekproef van tien panden bleek dat de panden werden gekocht voor bedragen tussen de 150.000 en 250.000 euro. Die koopsommen werden overgemaakt van een Albanese rekening. Toch waren er meerdere notarissen die deze opvallende transacties niet meldden, terwijl ze wel verplicht zijn dit te doen.

Monster onthoofd
Na de actie van dinsdag hopen politie en justitie het 'meerkoppige monster' te hebben onthoofd, of flink te hebben laten schrikken. Eén van de belangrijkste partijen achter de bende, het bedrijf in Geleen, lijkt voorlopig gevloerd. "Deze mensen hebben volgens ons wetenschap gehad van de hennepteelt en het feit dat de mensen in die in hun panden zaten over valse identiteiten beschikten."

Belangrijke slag
Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen spreekt van een 'belangrijke stap'. "We hebben een eerste slag uitgedeeld in de richting van deze groep, maar we moeten erin slagen deze ondermijning een definitief een halt toe te roepen." Tijdens de actie van dinsdag heeft de politie 20 panden doorzocht. In vijftien panden werd een hennepkwekerij gevonden en was er sprake van diefstal van stroom. In de vijf andere panden werden resten van hennep gevonden. In totaal werden er 12.000 hennepplanten, 25 kilo aan gedroogde henneptoppen, meer dan 140.000 euro in contanten, vier panden, één vuurwapen, vier auto's en een grote hoeveelheid paspoorten in beslag genomen. De in beslag genomen hennep is meer dan 1,4 miljoen euro waard volgens de politie.

16 arrestaties
De bestuurders van het bedrijf in Geleen, twee 40-jarige mannen en een 36-jarige vrouw, zijn aangehouden in Duitsland. Ook een andere hoofdverdachte, een 34-jarige in Geleen woonachtige Albanees, is gearresteerd. Daarnaast zijn er nog twaalf verdachten aangehouden in Sittard-Geleen en in de regio Parkstad. De helft hiervan is aangetroffen in de henneppanden. De meesten zijn van Albanese afkomst. De andere zes zijn gearresteerd in verband met het onderzoek naar het bedrijf.

Opiumwet
De dinsdag gearresteerde verdachten worden onder meer verdacht van het overtreden van de Opiumwet, witwassen, paspoortfraude en deelname aan een criminele organisatie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen