Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Geplaatst opdinsdag 21 mei 2019 - 14:00

Zelden stuitten betrokken rechercheurs op zo'n georganiseerd crimineel netwerk als de Albanese drugsbende die dinsdag werd opgerold. De teamleider van het onderzoek en de officier van justitie spreken van een 'meerkoppig monster'.

De Albanezen slaagden er, dankzij een in Geleen gevestigd bedrijf van drie Marokkaanse Belgen, in om te profiteren van verschillende gaten in ons systeem.

Lees ook: Operatie Albanië: grote internationale drugsbende opgerold

Onder de radar
Het bedrijf faciliteerde de vermeende drugscriminelen jarenlang, door te betalen voor hun woningen en energielasten. De verdachten stonden niet geregistreerd in Nederland, maar konden dankzij het bedrijf hun gang gaan. Doordat alle rekeningen werden betaald door het Geleense bedrijf én door het gebruik van valse paspoorten, bleven de Albanezen onder de radar.

Kritische politie
De politie kijkt kritisch naar haar eigen functioneren in deze zaak. "Als je ziet hoe wij omgaan met hennep... met regelmaat worden er dagen gepland voor hennepacties, dan worden er tien plantages opgeruimd en soms niet eens iemand aangehouden. De laag daaronder wordt niet onderzocht. Dat is niet de doelstelling en heeft te maken met gebrek aan tijd en ruimte, maar ook met het maken van keuzes", vertelt de teamleider. "Dat dit soort bedrijven langdurig faciliteren, wordt helemaal niet in kaart gebracht. Dit is een toevalstreffer geweest. Nu dweilen we met de kraan open. We moeten een laag dieper."

Moeilijk te controleren
"In de hele provincie is er één iemand met de hoogste deskundigheidsgraad op gebied van paspoortfraude", vertelt de teamleider. "De Champions League van de deskundigen zit bij de marechaussee op Schiphol. Hier zit dus één iemand, die ook nog een hoop andere werkzaamheden heeft. Dat is geen verwijt, maar een constatering. Gebleken is dat Albanezen veelvuldig gebruik maakten van vervalste Italiaanse en Griekse paspoorten waarmee ze vervolgens voet aan de grond kregen in Nederland.”

Lees ook: Albanese bendes doen machtsgreep in Limburgse onderwereld

Belletjes rinkelen
De betrokken officier van justitie en het team van rechercheurs hopen dat de maatschappij en verschillende instanties alerter worden. "Een louche betaalbedrijf kan jarenlang betalingen doen voor negentig verschillende panden, maar er gaat nergens een belletje rinkelen. Als ik een pand verhuur en niet de huurder, maar een bedrijf betaalt de huur, dan moet dat toch vragen oproepen. Gebeurt niet", constateert de teamleider. "Op het moment dat energiebedrijven betalingen krijgen van zo'n bedrijf en niet van de bewoner van een pand, is dat toch ook opvallend? Maar dit heeft toch jaren kunnen duren."

Schoolgeld voor spookburgers
Eén van de meest opvallende zaken in het dossier, is het feit dat het Geleense bedrijf ook schoolgeld betaalde voor kinderen van Albanese spookburgers. Officieel woonden deze Albanezen niet eens in ons land. Ze stonden nergens geregistreerd, in ieder geval niet onder hun eigen naam. Voor, bijvoorbeeld, huurcontracten werden valse paspoorten gebruikt. Toch gingen hun kinderen 'gewoon' naar school in Nederland. Geen enkele school trok aan de bel. "Het is heel erg bijzonder dat we die alarmfunctie niet hebben georganiseerd in ons land. Niet bij de politie, maar ook niet bij onze partners."

Lees ook: Minister eist aanpak van Albanese criminelen

Foute notarissen
En dan zijn er nog partijen die de bende een handje hielpen, zoals verschillende Griekse restaurants die werkgeversverklaringen verstrekten aan Albanezen die er niet werkzaam waren. Op die manier konden deze verdachten tóch een hypotheek afsluiten om zo een huis te kopen. Er werden ook huizen in één keer afgerekend. Uit een steekproef van tien panden bleek dat de panden werden gekocht voor bedragen tussen de 150.000 en 250.000 euro. Die koopsommen werden overgemaakt van een Albanese rekening. Toch waren er meerdere notarissen die deze opvallende transacties niet meldden, terwijl ze wel verplicht zijn dit te doen.

Monster onthoofd
Na de actie van dinsdag hopen politie en justitie het 'meerkoppige monster' te hebben onthoofd, of flink te hebben laten schrikken. Eén van de belangrijkste partijen achter de bende, het bedrijf in Geleen, lijkt voorlopig gevloerd. "Deze mensen hebben volgens ons wetenschap gehad van de hennepteelt en het feit dat de mensen in die in hun panden zaten over valse identiteiten beschikten."

Belangrijke slag
Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen spreekt van een 'belangrijke stap'. "We hebben een eerste slag uitgedeeld in de richting van deze groep, maar we moeten erin slagen deze ondermijning een definitief een halt toe te roepen." Tijdens de actie van dinsdag heeft de politie 20 panden doorzocht. In vijftien panden werd een hennepkwekerij gevonden en was er sprake van diefstal van stroom. In de vijf andere panden werden resten van hennep gevonden. In totaal werden er 12.000 hennepplanten, 25 kilo aan gedroogde henneptoppen, meer dan 140.000 euro in contanten, vier panden, één vuurwapen, vier auto's en een grote hoeveelheid paspoorten in beslag genomen. De in beslag genomen hennep is meer dan 1,4 miljoen euro waard volgens de politie.

16 arrestaties
De bestuurders van het bedrijf in Geleen, twee 40-jarige mannen en een 36-jarige vrouw, zijn aangehouden in Duitsland. Ook een andere hoofdverdachte, een 34-jarige in Geleen woonachtige Albanees, is gearresteerd. Daarnaast zijn er nog twaalf verdachten aangehouden in Sittard-Geleen en in de regio Parkstad. De helft hiervan is aangetroffen in de henneppanden. De meesten zijn van Albanese afkomst. De andere zes zijn gearresteerd in verband met het onderzoek naar het bedrijf.

Opiumwet
De dinsdag gearresteerde verdachten worden onder meer verdacht van het overtreden van de Opiumwet, witwassen, paspoortfraude en deelname aan een criminele organisatie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen