Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerderheid raad Weert: stevige conclusies over Heijmans

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 22:39

De Weerter coalitiepartijen WeertLokaal en VVD noemen de conclusies in het rapport naar de integriteit van voormalig burgemeester Jos Heijmans 'stevig'. De twee partijen bezetten samen 17 van de 29 zetels in de gemeenteraad.

"Wat de burgemeester heeft gedaan is onaanvaardbaar en kan niet door de beugel", zegt VVD-fractievoorzitter Thomas van Gemert in een eerste reactie. Hij doelt daarmee op de solistische wijze waarop Heijmans opereerde bij het verdelen van subsidies, onder meer aan een jongerenstichting waarvan hijzelf voorzitter is.

"Hij heeft niet transparant gehandeld en het ons als raad onmogelijk gemaakt om onze controlerende taak uit te voeren", luidt het harde oordeel van Van Gemert na bestudering van het onderzoeksrapport.

Lees ook: Berenschot: burgemeester Heijmans van Weert in de fout

Jarenlange cultuur
Eenmansfractie D66 plaatst de transparantie waar Van Gemert over spreekt in een breder perspectief. Fractievoorzitter Lizbeth Steinbach: "Als het rapport een ding duidelijk maakt, is dat de gemeente Weert gekenmerkt wordt door een jarenlange cultuur van informele besluitvorming." Daaraan voegt ze toe: "En iedereen, niet alleen de burgemeester, deed daaraan mee of liet het op zijn minst gebeuren."

Volgens Steinbach zijn dat zijn lessen die uit het rapport te trekken vallen. Eenieder in Weert zou zich dit aan moeten trekken. Van Gemert beaamt: "De gemeentelijke gedragscode verdient een aanscherping en het college moet inderdaad de verslaglegging op orde hebben."

Aanvullende vragen
Fractievoorzitter Suzanne Winters van WeertLokaal, met 13 zetels de grootste partij van Weert, geeft aan dat ze aanvullende vragen heeft gesteld aan bureau Berenschot. Dat is het onderzoeksbureau dat in opdracht van de gemeenteraad onderzoek deed naar de integriteit van Heijmans.

Winters verwacht woensdag de antwoorden te krijgen tijdens de extra ingelaste raadsvergadering over het onderzoeksrapport. "Wij zullen altijd het belang van Weert en haar inwoners vooropstellen, zo ook bij de behandeling van dit rapport." Meer dan 'stevige conclusies' wil Winters nog niet kwijt. Ze wil eerst het debat in de raad voeren.

Eerst de raad
Datzelfde geldt voor coalitiepartij CDA. "Eerst de raad, dan de pers", zegt fractievoorzitter Peter Mols. Diezelfde mening heeft ook de driekoppige oppositiepartij De Ultieme Samenwerking (DUS) Weert. DUS heeft er tevergeefs op aangedrongen om het debat over het rapport uit te stellen, omdat de partij eerst het kort geding tussen de gemeente Weert en Jos Heijmans wilde afwachten.

DUS is van mening dat het kort geding en het onderzoeksrapport niet los van elkaar gezien kunnen worden. De partij pleit daarom voor een integrale behandeling. DUS heeft nul op het rekest gekregen. Het debat over het integriteitsrapport wordt woensdag gevoerd.

Eenmansfractie Duijsters heeft aangegeven niet inhoudelijk op het rapport te reageren en niet aanwezig te zijn bij de raadsvergadering. Dat heeft te maken met persoonlijke omstandigheden die verder niets met de inhoudelijke behandeling van het rapport te maken hebben.

Heijmans zelf
Wel aanwezig bij het debat is Jos Heijmans zelf. Dinsdag liet hij via zijn advocaat weten een statement af te geven tijdens de raadsvergadering.

Lees ook: Jos Heijmans kondigt statement aan voor woensdag

Kadra
Ook PvdA-fractievoorzitter Fanida Kadra legt een verklaring af, laat José Meijer namens het lokale afdelingsbestuur van de PvdA weten. Kadra lag op haar eigen verzoek onder de loep van het onderzoeksbureau, omdat zij in dienst is van de jongerenstichting waarvan Heijmans voorzitter is.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen