Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerdere dassen gevonden bij burcht televisietoren Roermond

Geplaatst opzaterdag 20 februari 2021 - 9:40

Bij de televisietoren in Roermond zijn zaterdagochtend twee extra dassen aangetroffen.

Dat maakte de provincie bekend.

De provincie kwam de dieren tegen tijdens het 'zorgvuldig uitgraven van de dassenburcht', staat te lezen in een persbericht. Het gaat om jonge dasjes, die inmiddels zijn overgebracht naar een opvanglocatie en daar worden onderzocht door een dierenarts.

Vrouwtjesdas
Volgens de provincie zijn de dassen niet van de eerder gevangen vrouwtjesdas. Zij werd eerder op zaterdagochtend al gevangen. Dat zou betekenen dat er nog een andere vrouwtjesdas in het gebied leeft. Als ook deze das is gevangen, zullen alle dieren worden overgebracht naar een nieuwe locatie in Vlodrop, waar een speciale dassenburcht is aangelegd.

Ophef
De dieren moeten weg rond de televisietoren, omdat daar woningbouw gepland staat. Eerder deze maand werd het mannetje al gevangen. Zaterdag kon ook het vrouwtje, dat nog in de burcht in natuurgebied Hambeek zat en mogelijk drachtig is, worden gevangen. Na de vangst werd bekend dat het beestje niet zwanger was.

Statenlid en fractievoorzitter Pascale Plusquin is fel tegen de huidige aanpak van de provincie om de dassen uit het gebied te halen:

Video: L1

De verplaatsing van de dieren leidde tot grote ophef. Natuurbeschermers zijn een online petitie gestart en de Partij voor de Dieren heeft inmiddels aangifte gedaan wegens dierenmishandeling.

Lees ook: Natuurbeschermers starten petitie tegen vangen das

Uitgezet
De provincie Limburg gaf eerder toestemming voor het verwijderen van de dassen in het Roermondse natuurgebied Hambeek. De andere das die is gevangen zit nu tijdelijk in een opvangcentrum in het Belgische Opglabbeek. Beide dieren worden samen uitgezet in hun nieuwe leefgebied.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen