Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerdere dassen gevonden bij burcht televisietoren Roermond

Geplaatst opzaterdag 20 februari 2021 - 9:40

Bij de televisietoren in Roermond zijn zaterdagochtend twee extra dassen aangetroffen.

Dat maakte de provincie bekend.

De provincie kwam de dieren tegen tijdens het 'zorgvuldig uitgraven van de dassenburcht', staat te lezen in een persbericht. Het gaat om jonge dasjes, die inmiddels zijn overgebracht naar een opvanglocatie en daar worden onderzocht door een dierenarts.

Vrouwtjesdas
Volgens de provincie zijn de dassen niet van de eerder gevangen vrouwtjesdas. Zij werd eerder op zaterdagochtend al gevangen. Dat zou betekenen dat er nog een andere vrouwtjesdas in het gebied leeft. Als ook deze das is gevangen, zullen alle dieren worden overgebracht naar een nieuwe locatie in Vlodrop, waar een speciale dassenburcht is aangelegd.

Ophef
De dieren moeten weg rond de televisietoren, omdat daar woningbouw gepland staat. Eerder deze maand werd het mannetje al gevangen. Zaterdag kon ook het vrouwtje, dat nog in de burcht in natuurgebied Hambeek zat en mogelijk drachtig is, worden gevangen. Na de vangst werd bekend dat het beestje niet zwanger was.

Statenlid en fractievoorzitter Pascale Plusquin is fel tegen de huidige aanpak van de provincie om de dassen uit het gebied te halen:

Video: L1

De verplaatsing van de dieren leidde tot grote ophef. Natuurbeschermers zijn een online petitie gestart en de Partij voor de Dieren heeft inmiddels aangifte gedaan wegens dierenmishandeling.

Lees ook: Natuurbeschermers starten petitie tegen vangen das

Uitgezet
De provincie Limburg gaf eerder toestemming voor het verwijderen van de dassen in het Roermondse natuurgebied Hambeek. De andere das die is gevangen zit nu tijdelijk in een opvangcentrum in het Belgische Opglabbeek. Beide dieren worden samen uitgezet in hun nieuwe leefgebied.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen