Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer winkels staan leeg, Limburg blijft koploper

Geplaatst opzaterdag 18 januari 2020 - 15:41

De winkelleegstand in Limburg is afgelopen jaar gestegen naar 11,4 procent.

Dat is fors meer dan de 8,5 procent in Overijssel, de provincie waar volgens onderzoeksbureau Locatus de leegstand het op één na grootst is.

Stijging
De stijging in Limburg is fors. Twee jaar geleden stond nog iets meer dan 9 procent van het Limburgse winkeloppervlak leeg, in 2018 was dat al meer dan 10 procent. Het landelijk gemiddelde is 7,7 procent. Flevoland was de enige provincie waar er juist winkels bijkwamen.

CBS
De cijfers komen overeen met een eerder onderzoek van het CBS. Dat keek eind vorig jaar naar de leegstand bij al het vastgoed dat niet gebruikt wordt als woonruimte. Daar horen niet alleen winkels bij maar ook kantoren, scholen of bedrijfspanden. Ook daar bleek de leegstand in Limburg het grootst.

Lees ook: Nergens zoveel lege kantoor- en winkelpanden als in Limburg

Omgebouwd
Voor het eerst in een paar jaar is ook landelijk gezien de leegstand weer gegroeid. Dat komt niet alleen doordat steeds meer winkels sluiten en uit de winkelstraten verdwijnen, maar ook omdat steeds minder winkelpanden worden omgebouwd tot horeca of woonruimte. De afgelopen jaren zorgde die herbestemming ervoor dat lege winkelpanden vaak op een andere manier alsnog werden ingevuld.

Grote steden
Voor het eerst worden ook de winkelcentra in de grote steden geraakt door het vertrek van winkels. Tot nu toe ontsprongen die de dans, ten koste van de provinciesteden waar al jarenlang winkels sluiten.

Faillissementen
In totaal gingen er afgelopen jaar in Nederland 2767 winkels dicht. Daarvan waren er zo'n 500 zaken van ketens die failliet gingen, en nog eens 300 vestigingen van ketens die inkrompen. De rest, bijna 2000 winkels, waren van zelfstandigen die hun deuren sloten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen