Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer winkels staan leeg, Limburg blijft koploper

Geplaatst opzaterdag 18 januari 2020 - 15:41

De winkelleegstand in Limburg is afgelopen jaar gestegen naar 11,4 procent.

Dat is fors meer dan de 8,5 procent in Overijssel, de provincie waar volgens onderzoeksbureau Locatus de leegstand het op één na grootst is.

Stijging
De stijging in Limburg is fors. Twee jaar geleden stond nog iets meer dan 9 procent van het Limburgse winkeloppervlak leeg, in 2018 was dat al meer dan 10 procent. Het landelijk gemiddelde is 7,7 procent. Flevoland was de enige provincie waar er juist winkels bijkwamen.

CBS
De cijfers komen overeen met een eerder onderzoek van het CBS. Dat keek eind vorig jaar naar de leegstand bij al het vastgoed dat niet gebruikt wordt als woonruimte. Daar horen niet alleen winkels bij maar ook kantoren, scholen of bedrijfspanden. Ook daar bleek de leegstand in Limburg het grootst.

Lees ook: Nergens zoveel lege kantoor- en winkelpanden als in Limburg

Omgebouwd
Voor het eerst in een paar jaar is ook landelijk gezien de leegstand weer gegroeid. Dat komt niet alleen doordat steeds meer winkels sluiten en uit de winkelstraten verdwijnen, maar ook omdat steeds minder winkelpanden worden omgebouwd tot horeca of woonruimte. De afgelopen jaren zorgde die herbestemming ervoor dat lege winkelpanden vaak op een andere manier alsnog werden ingevuld.

Grote steden
Voor het eerst worden ook de winkelcentra in de grote steden geraakt door het vertrek van winkels. Tot nu toe ontsprongen die de dans, ten koste van de provinciesteden waar al jarenlang winkels sluiten.

Faillissementen
In totaal gingen er afgelopen jaar in Nederland 2767 winkels dicht. Daarvan waren er zo'n 500 zaken van ketens die failliet gingen, en nog eens 300 vestigingen van ketens die inkrompen. De rest, bijna 2000 winkels, waren van zelfstandigen die hun deuren sloten.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen