Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer water in Peelgebied vasthouden tegen droogte

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 20:30

Waterschap Limburg zoekt samen met boeren naar het ideale waterpeil in de Peel om verdroging van de natuur tegen te gaan en tegelijkertijd akkers niet blank te zetten.

Waterschap Limburg bindt al langere tijd op allerlei manieren de strijd aan tegen de droogte. Dit keer is gestart met een proefproject om het grondwaterpeil in de Peel op de gewenste hoogte te brengen en te behouden.

Drainage
Op vijf locaties in de Peelregio wordt actief water vastgehouden op landbouwgrond met behulp van regelbare drainagesystemen. Woensdag werden op de akker van veehouder Mark Pijnenborg in Ysselsteyn sensoren in peilbuizen geplaatst, waarmee de waterstand nauwkeurig wordt bijgehouden.

Video L1

Bestuurder Har Frenken van het Waterschap Limburg is optimistisch. "Je ziet hier dat het niet duur hoeft te zijn om een beek of sloot te gebruiken voor het nathouden van de landbouwgrond."

Overtuigen
Frenken denkt dat dat ook uit de proef met de sensoren in de peilbuizen zal blijken. "Met de resultaten van de proeven kun je naar de agrariërs en kun je hen overtuigen dat dit een goede manier is om de droogte aan te pakken." Volgens Frenken zou het beregenen in tijden van droogte overbodig maken.

Droge zomers
Veehouder Pijnenborg doet mee aan de proef omdat hij de noodzaak van de strijd tegen verdroging inziet. "We hebben zeker de laatste jaren droge zomers en dit is een eenvoudige manier om droogteschade te voorkomen."

Ideale peil
Hij erkent dat het niet altijd gemakkelijk is voor boeren. Landbouwgrond mag niet te droog zijn, maar ook niet te nat. "Het is altijd afwegen wat het ideale peil is. Zeker in het voorjaar willen we drogere grond als deze bewerken maar als dat klaar is, kunnen we een hoger waterpeil wel gebruiken met een droge zomer in aantocht."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen