Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer vrouwelijke topverdieners: 'Maar nog veel te winnen'

Geplaatst opwoensdag 7 november 2018 - 16:59

Het aantal vrouwen met een topsalaris is de afgelopen zeven jaar met 5,4 procent toegenomen. "Maar er is nog veel te winnen", zegt Steffie Hoeijmakers, voorzitter van Topvrouwen Limburg.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat woensdag met de cijfers kwam, stelt dat topvrouwen qua inkomsten bezig zijn met een inhaalslag. Het statistiekbureau keek in Nederland naar 0,2 procent van de best betaalde banen bij organisaties met meer dan 500 werknemers. Vervolgens keken ze naar de verdeling man en vrouw.

Goed afstuderen
​"Het is een mooie zaak dat steeds meer vrouwen zich onder het aantal topverdieners begeven", vindt Ria Joosten. De Neerse horeca-onderneemster was Zakenvrouw van het Jaar 2014. Ondanks dat er geen specifieke cijfers bekend zijn over Limburg, constateert Joosten de groei in de provincie wel. "Ik zie dat we in Limburg ook mee gaan in die trein. Je ziet dat vrouwen ook goed afstuderen en zich ontwikkelen. Dus dit is een logisch gevolg."

Topfunctie én kinderen
Hoeijmakers denkt dat er ondanks de stijgende lijn nog steeds een grote groep vrouwen is die het lastig vindt om door te groeien naar de top van een organisatie. Volgens Joosten ligt dit ook aan het feit dat vrouwen vaak in deeltijd werken. "Veel vrouwen die kinderen krijgen, gaan dan bijvoorbeeld drie dagen werken. Dan is het moeilijk om bij die topverdieners te komen."

Flexibel
"Topfuncties moet je minimaal 35 uur per week vervullen", stelt Hoeijmakers. "Zeker met jonge kinderen is dat een opgave. Bij vrouwen waar dat goed lukt, combineren dat goed met hun partner." Maar dat ligt volgens haar ook aan een flexibele werkgever. "Waardoor ze juist ook voor de carrière kunnen gaan en het goed kunnen combineren."

Verkiezing
Om aandacht te vragen voor topvrouwen in Limburg, organiseert Hoeijmakers met haar stichting de Limburgse Topvrouw van het Jaar-verkiezing. Die werd dit jaar gewonnen door Conny Vluggen, directeur van koeltechniekbedrijf Koma in Roermond. Horeca-onderneemster Joosten prijst haar aanpak. "Maar kijk bijvoorbeeld ook naar Dorrie Eilers van het mobiel accomodatiebedrijf Neptunus. Of naar de vrouwen met topfuncties bij achtbanenbouwer Vekoma."

Diversiteit
Het moet uiteindelijk wel de verantwoordelijkheid zijn van de vrouw zelf, vindt Joosten. "Kijk of je het wil en kan combineren. Ik heb in mijn bedrijf een heleboel topvrouwen, maar ook gelukkig een aantal topmannen. Ik denk dat diversiteit het allerbelangrijkst is. Iedereen brengt zijn eigen kernwaarden mee. Te veel van het één of van het ander is altijd minder."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen