Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer straatnamen in Heerlen naar vrouwen genoemd

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 22:24

Het gemeentebestuur van Heerlen gaat ernaar streven om meer straatnamen naar vrouwen te benoemen.

Dat blijkt uit het antwoord van het college van B&W op schriftelijke vragen van gemeenteraadslid Brigitta Santegoeds van de Ouderenpartij Heerlen (OPH). De gemeente waarschuwt wel voor overspannen verwachtingen, omdat het aantal nieuwe straten al langere tijd heel gering is.

Thema's
Uit de antwoorden wordt ook duidelijk dat Heerlen ruim 1200 straatnamen kent. Een groot deel daarvan is gebaseerd op thema’s zoals dierennamen en geografische aanduidingen. Verder zijn er 303 straten naar mannen genoemd en slechts 28 naar vrouwen.

Verleden
Waarschijnlijk heeft dat ermee te maken dat het relatief vaak om hoogwaardigheidsbekleders gaat. 'Als gevolg van de maatschappelijke positie van de vrouw in het verleden was dit vaker een man’, zo stelt het college in zijn antwoord.

Eenduidigheid
Santegoeds had gepleit voor een inhaalslag en voorgesteld om de komende tien jaar 80 procent van de nieuwe straten in Heerlen naar een vrouw te benoemen. Maar op dat exacte percentage wil het college zich niet vastleggen. Dat heeft ermee te maken dat bij het toekennen van nieuwe straatnamen ook gekeken moet worden naar de soort namen in de buurt ‘zodat een bepaalde eenduidigheid gehandhaafd blijft’.

Tegelijk gebeurt het toekennen van straatnamen altijd op initiatief of in ieder geval in goed overleg met bewoners, aldus het gemeentebestuur. Verder zal het de straatnamencommissie verzoeken bij het toekennen van nieuwe namen, rekening te houden met de wens meer straten naar vrouwen te benoemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen