Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer salaris in plaats van applaus voor zorg'

Geplaatst opwoensdag 20 mei 2020 - 20:20

Verpleegkundigen van academische ziekenhuizen hebben recht op een beter salaris, dat vindt Lilian Moermans, verpleegkundige bij MUMC+ en FNV-kaderlid.

"Wij nemen verantwoordelijkheid, maar dan mag daar ook een hoger salaris tegenover staan." Moermans deed haar uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Salaris
Volgens Moermans is dit het juiste moment voor een salarisverhoging. "Ik denk dat wij nu duidelijk maken dat we niet zonder verpleegkundigen kunnen. We hebben er nu recht op. En je moet ook het salaris verhogen om het vak aantrekkelijk maken. We hebben laten zien hoe mooi het is, oude verpleegkundigen keerden terug om te helpen tijdens de coronacrisis. Die moet je nu ook behouden. Dat doe je niet alleen door een leuke werkgever te zijn, maar ook door een beter salaris te bieden."

Den Haag
In september beginnen de CAO-onderhandelingen voor personeel van de academische ziekenhuizen. Volgens Moermans zijn Den Haag en de verzekeraars nu aan zet: "De verpleegkundigen hebben recht op een beter salaris, dat heeft Den Haag ook gezegd. Daarnaast zijn ziekenhuizen afhankelijk van de verzekeraars, daar moeten ze mee in gesprek." Moermans pleit voor een flinke verhoging: "Het gaat zeker niet om dubbeltjes, maar om vele euro's."
Afgelopen jaar kregen reguliere ziekenhuizen al een salarisverhoging.

"Niet klappen maar flappen"
Michelle Minkenberg, IC-verpleegkundige bij Laurentius is het met Moermans eens. Zij bedacht samen met een aantal collega's de slogan 'Niet klappen maar flappen'. Volgens Minkenberg moet er wel wat salaris bij: "In Den Haag mogen ze wel eens goed gaan kijken hoe ze ons gaan steunen. Ik denk dat we het wel verdiend hebben, zeker na de afgelopen periode. We zijn een onmisbaar beroep."

1700 IC-bedden
Het kabinet heeft aangegeven naar een standaardaantal van 1700 IC-bedden toe te willen. Uit een peiling van vakorganisatie V&VN bleek dat een groot deel van de IC-verpleegkundigen dat niet ziet zitten. Ook Moermans is kritisch: "Dat betekent dat je veel meer IC-verpleegkundigen zou moeten hebben. Normaal gesproken heeft een IC-verpleegkundige één of twee patiënten onder zich, als dat aantal hoger wordt, is goede zorg niet gegarandeerd. Dat krijg je nu niet voor elkaar. En nieuwe IC-verpleegkundigen moet je eerst goed kunnen opleiden."

Opleiden
Volgens Hedwig Darley, directeur Paramedische Opleidingen bij Zuyd Hogeschool, is het niet eenvoudig om op korte termijn nieuwe verpleegkundigen te diplomeren: "Er is een probleem met de stages. Veel studenten moesten de afgelopen coronatijd opeens aan het werk op de afdelingen, zonder een fatsoenlijke stage. De opleidingen bij Zuyd zijn echt praktijkgericht. We gaan kijken met alle partners in Limburg hoe we stages toch mogelijk kunnen maken."

Moermans is het met Darley eens: "Je moet als ziekenhuis een goede leerplek zijn. Als leerlingen afstompen doordat ze opeens tien patiënten moeten behandelen, is dat zonde. Dan haken mensen af."

Aanmeldingen
Darley verwacht op korte termijn een flink aantal aanmeldingen: "We hebben nu evenveel aanmeldingen als vorig jaar. Wij verwachten echter een enorme aanloop na het hemelvaartweekend qua aantal inschrijvingen. We investeren nu heel veel in online proefstuderen." Al blijft het volgens Darley dan nog de vraag of alle opleidingen normaal kunnen verlopen: "De vervolgopleidingen vinden allemaal plaats in de ziekenhuizen, dus daar moet ook iets voor worden bedacht. We moeten in ieder geval kijken naar oplossingen. Dat hebben we nu ook gedaan. Wij en de ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld gaan samenwerken met Duitsland of we kunnen gaan opleiden in verkorte tijd."

Minkenberg doet alvast een oproep aan haar toekomstige collega's: "Ga ervoor, ik sta achter je."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen