Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer ruimte beken: 'Overheden moeten samenwerken'

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 15:33

Deltacommissaris Peter Glas was donderdag op bezoek in het getroffen gebied in Zuid-Limburg, een week na de enorme wateroverlast.

Hij was onder de indruk van wat hij aantrof en noemde het een watersnoodramp. Glas wilde indrukken opdoen voor zijn werk op landelijk niveau als Deltacommissaris en waterveiligheid.

Inrichten
"Alle extremen komen op ons af, van grote tekorten tot overstromingen. Daar moeten we ons land op inrichten", aldus Glas.

Lees ook: 'Maatregelen na 1995 hebben erger Limburgs leed voorkomen'

'Ingrijpend veranderen'
Glas zegt dat er goed naar de inrichting van Nederland gekeken moet worden. "Die kan ingrijpend gaan veranderen. Water in hoge gebieden vasthouden, terwijl het in lage gebieden beter beschermd moet gaan worden", stelt de Deltacommissaris.

De Deltacommissaris is verantwoordelijk voor de uitvoering van het nationaal Deltaprogramma. Dit programma moet ervoor zorgen dat Nederland goed beschermd is tegen hoogwater, maar ook dat het land voldoende water heeft in tijden van extreme droogte.

Hoger niveau tillen
Gedeputeerde Lia Roefs (PvdA) vindt het belangrijk te kijken wat er na de watersnood gedaan kan worden. "Er lopen allerlei programma's tegen overlast en droogte. Maar er moet meer gebeuren. Daar gaan we een plan voor maken. Het moet naar een hoger niveau getild worden. Niet alleen in het Heuvelland, maar in het hele landschap. Ook in het buitenland." Ze erkent dat helemaal beschermen niet helemaal kan. "Maar we moeten nog eens naar de normen kijken", aldus Roefs.

Nieuwe taak
Volgens Josette van Wersch, lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg, moet er meer ruimte komen voor de beken. "En dat is voor ons een nieuwe taak, maar noodzakelijk voor waterveiligheid. Alle overheden moeten daarvoor samenwerken, in de Euregio."

Lees ook: 'Neem meer maatregelen bij zijrivieren en beken'

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen