Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer ruimte beken: 'Overheden moeten samenwerken'

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 15:33

Deltacommissaris Peter Glas was donderdag op bezoek in het getroffen gebied in Zuid-Limburg, een week na de enorme wateroverlast.

Hij was onder de indruk van wat hij aantrof en noemde het een watersnoodramp. Glas wilde indrukken opdoen voor zijn werk op landelijk niveau als Deltacommissaris en waterveiligheid.

Inrichten
"Alle extremen komen op ons af, van grote tekorten tot overstromingen. Daar moeten we ons land op inrichten", aldus Glas.

Lees ook: 'Maatregelen na 1995 hebben erger Limburgs leed voorkomen'

'Ingrijpend veranderen'
Glas zegt dat er goed naar de inrichting van Nederland gekeken moet worden. "Die kan ingrijpend gaan veranderen. Water in hoge gebieden vasthouden, terwijl het in lage gebieden beter beschermd moet gaan worden", stelt de Deltacommissaris.

De Deltacommissaris is verantwoordelijk voor de uitvoering van het nationaal Deltaprogramma. Dit programma moet ervoor zorgen dat Nederland goed beschermd is tegen hoogwater, maar ook dat het land voldoende water heeft in tijden van extreme droogte.

Hoger niveau tillen
Gedeputeerde Lia Roefs (PvdA) vindt het belangrijk te kijken wat er na de watersnood gedaan kan worden. "Er lopen allerlei programma's tegen overlast en droogte. Maar er moet meer gebeuren. Daar gaan we een plan voor maken. Het moet naar een hoger niveau getild worden. Niet alleen in het Heuvelland, maar in het hele landschap. Ook in het buitenland." Ze erkent dat helemaal beschermen niet helemaal kan. "Maar we moeten nog eens naar de normen kijken", aldus Roefs.

Nieuwe taak
Volgens Josette van Wersch, lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg, moet er meer ruimte komen voor de beken. "En dat is voor ons een nieuwe taak, maar noodzakelijk voor waterveiligheid. Alle overheden moeten daarvoor samenwerken, in de Euregio."

Lees ook: 'Neem meer maatregelen bij zijrivieren en beken'

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen