Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer praten over anticonceptie bij kwetsbare vrouwen'

Geplaatst opwoensdag 30 januari 2019 - 19:26

Kwetsbare vrouwen in Zuid-Limburg, die mogelijk niet goed voor een kind kunnen zorgen, kunnen vanaf nu deelnemen aan het project 'Kansrijke Start Zuid-Limburg'.

Dit project zet in op de intensieve begeleiding van (potentiële) ouders met een verhoogde kwetsbaarheid door onder andere psychiatrische problemen, een verstandelijke beperking of verslaving.

Handicap
In Zuid-Limburg wordt één op de vijf baby's geboren met een lichamelijke handicap. Dat is vooral bij vrouwen die verslaafd zijn, psychiatrische klachten hebben of een beperking hebben. Hulpverleners noemen ook stress als een mogelijke factor. Hulpverleners gaan tijdens dit project met vrouwen in gesprek over een eventuele kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

Nooit gedwongen
Onderdeel van het project 'Kansrijke Start Zuid-Limburg' is er ook het project 'Nu niet zwanger'. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt dat er veel meer gesproken moet worden over anticonceptie bij kwetsbare vrouwen, maar geeft aan dat wat hem betreft vrouwen nooit gedwongen kunnen worden. "Uiteindelijk beslissen zij of ze een kindje krijgen, maar uit de gesprekken blijkt dat deze doelgroep de gesprekken juist heel fijn vindt."

Anticonceptie
In Limburg zijn al een aantal gesprekken gevoerd die volgens de hulpverleners ook positief waren. In Kerkrade is nu dus ook het startsein gegeven om naast deze gesprekken ook kwetsbare vrouwen die al een kindje hebben gekregen 2,5 jaar te volgen.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen