Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer ouders vragen steun voor hun schoolgaande kind

Geplaatst opmaandag 20 juli 2020 - 15:05

Gezinnen in Limburg vragen dit jaar vaker dan ooit om een financiële ondersteuning voor hun schoolgaande kinderen.

Steeds meer ouders zitten door de coronacrisis krap bij kas, zo laat de Stichting Leergeld in Horst aan de Maas maandag weten.

Financiële klap
Het gaat vaak om mensen met een flexibel contract, zzp'ers en kleine ondernemers die hun inkomen flink zien dalen. Vooral voor gezinnen waarvan het kind van groep 8 naar de middelbare school gaat, komt de financiële klap hard. "Juist zij zullen gebaat zijn bij extra ondersteuning", zegt Ingrid van der Sterren, woordvoerder van de Stichting Leergeld Horst aan de Maas.

Kostenpost
"De overgang van basis- naar middelbare school is voor het kind erg spannend. Voor de ouders betekent het een behoorlijke kostenpost. Een goede fiets, schooltas, mobiele telefoon, rekenmachine, schoolgeld en een bijdrage voor de laptop van school. Alles bij elkaar loopt dat snel op tot 1.000 euro", aldus Van der Sterren.

Stijging
In de gemeente Horst aan de Maas komen gemiddeld 450 huishoudens in aanmerking voor financiële hulp. In 2019 werden 360 kinderen geholpen. Ze kwamen uit 165 gezinnen. Dit jaar verwacht de Stichting Leergeld dat het aantal aanvragen in de gemeente met 20 procent zal stijgen en deze toename ook in andere Limburgse plaatsen zichtbaar zal worden.

"Nee, niet iedereen maakt gebruik van de ondersteuning", zegt Van der Sterren. Volgens haar zijn veel ouders niet op de hoogte van de regeling. "Of ze denken dat ze er toch niet voor in aanmerking komen. Terwijl financiële hulp mogelijk is bij een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau."

Meedoen
Voor ieder kind in Horst aan de Maas heeft de Stichting Leergeld een potje geld van 450 euro gereserveerd. Dat kan, in overleg met de medewerkers van de stichting, besteed worden aan zaken zoals schoolspullen, een (tweedehands) fiets of de contributie van een sport- of vrijetijdsclub. Van der Sterren: "Omdat ieder kind de kans verdient om mee te doen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen