Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer openbare toiletten in Maastrichtse binnenstad

Geplaatst opdinsdag 28 september 2021 - 8:08

Maastricht wil het aantal openbare toiletten in de binnenstad uitbreiden. De vraag naar naar extra toilettenkwam de afgelopen tijd met enige regelmaat terug. De gevolgen van de sluiting van de horeca tijdens corona hebben het belang ervan nogmaals benadrukt.

Dat schrijft wethouder John Aarts in een brief aan de gemeenteraad.

Toiletnorm
Maastricht wil een gastvrije, inclusieve, attractieve, veilige en schone stad zijn, stelt Aarts. 'Het aanbieden van voldoende toegankelijke toiletvoorzieningen past binnen deze ambitie en speerpunten van Maastricht', schrijft hij. Het stadsbestuur heeft daarom naar de toiletnorm van de Hoge Nood App en de Maag Lever Darm Stichting gekeken. Daarin staat er om de 500 meter een toilet moet zijn. De stad telt op dit moment 36 openbare toiletten en voldoet daarmee aan deze norm.

Fijnmazig net toiletvoorzieningen
Desondanks wil het stadsbestuur het aantal toiletten toch uitbreiden. Dat komt volgens Aarts door de beeldvorming bij onder meer het centrummanagement dat de stad over te weinig toiletvoorzieningen beschikt. 'Daarnaast speelt ook mee dat vooral mindervaliden én mensen met een darm- en maagprobleem toch behoefte hebben aan een fijnmaziger net van toiletvoorzieningen', schrijft Aarts. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel extra toiletten er moeten komen.

Kleine vergoeding
Verder wordt de toiletvoorziening van parkeergarage Q-park onder het Vrijthof ter beschikking gesteld aan de gemeente. Daarnaast wordt er met diverse horecazaken een convenant afgesloten. 'De deelnemende zaken krijgen in ruil voor het actief openstellen én promoten van hun toilet voor niet-klanten een kleine vergoeding van de gemeente. Het betreft hier in eerste instantie een pilot van één jaar', licht Aarts toe in de brief.

Het is de bedoeling dat de toiletmaatregelen begin 2022 gerealiseerd zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen