Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer mensen vestigen zich in Heerlen dan dat er weggaan

Geplaatst opzaterdag 9 januari 2016 - 9:03

In Heerlen hebben zich afgelopen jaar 265 mensen meer gevestigd dan dat er zijn weggegaan. In de voorafgaande jaren had de stad nog te maken met een fors vertrekoverschot.

De centrumgemeente van Parkstad telde op 1 januari van dit jaar 87.440 inwoners.

Verklaringen
Een woordvoerder kon vrijdag niet aangeven wat de oorzaak is van deze groei, maar algemeen wordt aangenomen dat er een relatie is met het positieve culturele klimaat en de komst van nieuwe bedrijven.

Heerlen
In Heerlen stonden in 2015 tegenover 1034 sterfgevallen 709 geboorten, een verlies van 325 personen. Per saldo is het Heerlense inwoneraantal met slechts 60 personen verminderd. In 2014 verloor Heerlen nog 729 inwoners.

Parkstad
De krimp in Parkstad vlakt af, zo blijkt uit voorlopige bevolkingscijfers van de acht gemeenten in de regio. De afname vorig jaar was ruim 0,3 procent (827 personen). In 2014 en 2015 bedroeg de afname respectievelijk 1325 en 1520 personen.

Daling
Twintig jaar geleden ging een studie, uitgevoerd in opdracht van toenmalig minister Eberhard van der Laan, uit van een daling van de bevolking in Parkstad van 254.000 in 1995 naar 212.000 in 2025. Oorzaken zijn de vergrijzing en ontgroening, het wegtrekken van met name jonge mensen. De daling is echter minder fors dan gedacht.

Kerkrade
In Kerkrade, een van de meest vergrijsde steden in Nederland, is de ontvolking relatief het hevigst. De gemeente raakte vorig jaar 1 procent van de bevolking kwijt. Er stierven twee keer zoveel mensen als er geboren werden (679 om 344). Ook trekken relatief veel mensen weg.

Nieuw bloed
Landgraaf daarentegen mag zich verheugen op meer nieuw bloed en doet het wat de vier grote gemeenten van Parkstad betreft qua inwonerterugval het minst slecht. Voerendaal en Onderbanken zagen hun inwonertal iets stijgen, terwijl dat van Nuth licht daalde. Simpelveld dat in 2014 nog een positieve score van 49 inwoners had, zag het aantal inwoners in 2015 met 93 dalen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Provincie houdt vast aan herindeling in Parkstad
PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Dubbel zoveel dikke kinderen in Parkstad
Heerlen en Landgraaf willen samenwerken
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen