Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer mensen vestigen zich in Heerlen dan dat er weggaan

Geplaatst opzaterdag 9 januari 2016 - 9:03

In Heerlen hebben zich afgelopen jaar 265 mensen meer gevestigd dan dat er zijn weggegaan. In de voorafgaande jaren had de stad nog te maken met een fors vertrekoverschot.

De centrumgemeente van Parkstad telde op 1 januari van dit jaar 87.440 inwoners.

Verklaringen
Een woordvoerder kon vrijdag niet aangeven wat de oorzaak is van deze groei, maar algemeen wordt aangenomen dat er een relatie is met het positieve culturele klimaat en de komst van nieuwe bedrijven.

Heerlen
In Heerlen stonden in 2015 tegenover 1034 sterfgevallen 709 geboorten, een verlies van 325 personen. Per saldo is het Heerlense inwoneraantal met slechts 60 personen verminderd. In 2014 verloor Heerlen nog 729 inwoners.

Parkstad
De krimp in Parkstad vlakt af, zo blijkt uit voorlopige bevolkingscijfers van de acht gemeenten in de regio. De afname vorig jaar was ruim 0,3 procent (827 personen). In 2014 en 2015 bedroeg de afname respectievelijk 1325 en 1520 personen.

Daling
Twintig jaar geleden ging een studie, uitgevoerd in opdracht van toenmalig minister Eberhard van der Laan, uit van een daling van de bevolking in Parkstad van 254.000 in 1995 naar 212.000 in 2025. Oorzaken zijn de vergrijzing en ontgroening, het wegtrekken van met name jonge mensen. De daling is echter minder fors dan gedacht.

Kerkrade
In Kerkrade, een van de meest vergrijsde steden in Nederland, is de ontvolking relatief het hevigst. De gemeente raakte vorig jaar 1 procent van de bevolking kwijt. Er stierven twee keer zoveel mensen als er geboren werden (679 om 344). Ook trekken relatief veel mensen weg.

Nieuw bloed
Landgraaf daarentegen mag zich verheugen op meer nieuw bloed en doet het wat de vier grote gemeenten van Parkstad betreft qua inwonerterugval het minst slecht. Voerendaal en Onderbanken zagen hun inwonertal iets stijgen, terwijl dat van Nuth licht daalde. Simpelveld dat in 2014 nog een positieve score van 49 inwoners had, zag het aantal inwoners in 2015 met 93 dalen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Provincie houdt vast aan herindeling in Parkstad
PVV pleit voor referendum over herindeling in Parkstad
Dubbel zoveel dikke kinderen in Parkstad
Heerlen en Landgraaf willen samenwerken
Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen