Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer mensen overleden tijdens hittegolf

Geplaatst opvrijdag 28 augustus 2020 - 6:32

Tijdens de hittegolf van 10 tot en met 16 augustus zijn meer mensen overleden dan een jaar eerder. In onze provincie stierven 206 Limburgers. Dat zijn er zestien meer dan in diezelfde week in 2019 het geval was.

Dat blijkt uit statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sterfgevallen
In Maastricht lag het sterftecijfer in de week van de hittegolf (week 33) het hoogst. Daar kwamen 26 mensen om het leven. Het jaar daarvoor waren dat er 21. De provinciehoofdstad wordt gevolgd door Sittard-Geleen met 22 sterfgevallen. In 2019 kwamen daar die week 15 mensen om het leven. In de Simpelveld en Nederweert vielen geen overlijdens te betreuren.

Bekijk hieronder het aantal sterfgevallen per gemeente.

Hitte
Volgens het CBS hangt de toename van de sterfte samen met de hoge temperatuur, aangezien de door het RIVM geregistreerde sterfte aan corona laag was in die periode. Vooral mensen in de langdurige zorg werden getroffen door hitte. De sterfte lag daar 37 procent hoger dan gemiddeld in de weken daarvoor, bij de rest van de bevolking 9 procent. Landelijk gezien kwam het aantal in de week van de hittegolf uit op 3.172. Dat is negen procent meer dan in 2019.

Als je per provincie gaat kijken, komt Limburg met 206 sterfgevallen na Noord-Brabant (444), Utrecht (229), Overijssel (209), Noord-Holland (510), Gelderland (384) en Zuid-Holland (686).

Verschillen per regio
Uit cijfers van het CBS blijkt dat de verhoging van de sterfte tijdens de hittegolf vooral plaatsvond in West- (25 procent) Noord- (20 procent), en Oost-Nederland (19 procent). In Zuid-Nederland was het verschil met eerdere weken met een stijging van 7 procent minder groot. Dit deel van het land had tijdens de eerste negen weken van het coronavirus daarentegen een hogere sterfte.

Bekijk hieronder het aantal sterfgevallen per provincie.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen