Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer meldingen van bedreiging Limburgse journalisten

Geplaatst opmaandag 28 december 2020 - 19:05

Sinds de oprichting van de website PersVeilig in november vorig jaar hebben vijf journalisten uit Limburg melding gemaakt van ernstige bedreiging.

"In drie gevallen gaat het om bedreiging vanuit de criminele wereld”, zegt Peter ter Velde. Hij is veiligheidscoördinator van de NOS en projectleider van PersVeilig. Dat is een initiatief van het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Openbaar Ministerie en de politie om geweld en agressie tegen journalisten in Nederland terug te dringen.

Enorme stap
"De meeste bedreigingen aan het adres van journalisten komen via de sociale media, maar wat nu is gebeurd in Neer gaat veel verder", zegt Ter Velde. Hij doelt op de handgranaat die zondag is aangetroffen bij de woning van misdaadjournalist Jos Emonts. Naar aanleiding van die bedreiging is er camerabewaking en politie-surveillance bij de woning van de journalist.

Lees ook: Bewaking en surveillance bij woning bedreigde journalist

Fysiek geweld
Volgens Ter Velde komt fysiek geweld tegen journalisten in Nederland meestal voor bij demonstraties of in sommige wijken. "Maar als je nu ziet dat bedreigingen vanuit de onderwereld worden omgezet in daden, zoals nu in Limburg, dat gaat echt een enorme stap verder."

Video: L1

Niet blij
Ter Velde begrijpt dat de georganiseerde misdaad niet altijd blij is met misdaadverslaggeving. "Maar in een vrij land moet een journalist zijn werk kunnen doen." De meldingen van journalisten bij PersVeilig worden doorgegeven aan justitie en politie. De journalisten wordt aangeraden om zelf ook melding of aangifte te doen bij de politie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen