Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Meer meldingen over misbruik Toneelacademie-docent

Geplaatst opdonderdag 2 november 2017 - 20:49

Het incident dat ervoor zorgde dat een docent van Toneelacademie Maastricht op non-actief werd gezet, zou niet op zichzelf staan.

Dat schrijft de NOS op basis van een uitgebreid onderzoek.

Lees ook: 'Ongewenst gedrag': leraar Toneelacademie op non-actief

Machtsmisbruik
De NOS sprak met 29 acteurs en actrices die een verleden hebben op de Toneelacademie of daar zelfs nog les volgen. Uit die gesprekken blijkt dat meer mensen negatieve ervaringen hadden met de docent. Er wordt onder meer gesproken over machtsmisbruik en seksuele intimidatie.

Geslachtsdeel
Tijdens lessen van de leraar zouden leerlingen regelmatig ongewenst betast worden. Zijn oefeningen richtten zich vaak op fysiek contact. "Hij sprong op mij en belandde met zijn geslachtsdeel in mijn gezicht", vertelt één van de studenten in een anonieme verklaring.

'Echt bizar'
De leraar probeerde zijn daden recht te praten, zegt een ander. "Hij vertelde in de eerste lessen van het jaar wat er in het verleden gebeurd was. Dat hij klachten had gehad over betasting, maar dat hij studenten aanraakte om hun houding te corrigeren. Daarmee probeerde hij het in mijn ogen recht te praten. Dat die docent daar nu nog zit, is echt bizar."

Zonder aanraking
Voormalig directeur Leo Swinkels vertelt de NOS dat er wel degelijk is ingegrepen in het verleden. De man is een jaar uit het zogeheten kernteam gezet en mocht niet langer als mentor fungeren. "Ook moest hij zijn didactiek veranderen. Dat moest in ieder geval zonder fysieke aanraking op de plekken die door studenten als grensoverschrijdend kunnen worden ervaren. Dat mocht niet meer."

Ontslag
Toch heeft Swinkels niet overwogen de leraar de laan uit te sturen. "Ik vind dat elke docent en elke medewerker een tweede kans moet krijgen als niet onomstotelijk vaststaat dat hij vrouwen met opzet heeft betast."

De NOS heeft de docent in kwestie gevraagd om een reactie, maar dat was tevergeefs.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen