Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer Limburgse sporters, minder leden: Vaals zoekt impuls

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 16:04

In de afgelopen jaren zijn er meer Limburgers gaan sporten. Relatief gezien zijn maar weinig van hen lid van een sportvereniging. De gemeente Vaals is landelijk een negatieve uitschieter.

Dat blijkt uit een rapport van sportkoepel NOC*NSF, over de periode van 2013 tot 2019. Zo'n 66 procent van de Limburgers sportte afgelopen jaar minstens een keer per week, 9 procent meer dan in 2013. Die ontwikkeling past in het landelijke beeld.

Grootste verschil tussen sporters en leden
Dat geldt ook voor het aantal Limburgers dat lid is van een sportbond, ofwel sportvereniging. Tussen 2013 en 2019 daalde dat aandeel van 22 procent naar 20 procent. Die lichte daling is in alle provincies zichtbaar. Opvallend is dat in geen enkele provincie het verschil tussen het percentage sporters en het percentage leden zo groot is als in Limburg: 46 procent. Elders in het land ligt dat percentage meestal rond of lager dan 40 procent.

Wandelaars en vissers
Vooral bij de wandel-, fiets en zwemsport is het verschil tussen het totaal aantal mensen dat de sport beoefent en het aantal leden groot. In 2019 waren er landelijk bijvoorbeeld bijna 33 keer meer wandelaars dan leden van de bond. Ook dansers, bowlers en judoka's zijn vaak niet bij een bond aangesloten. Bij de sportvisserij zijn er juist vijf keer zoveel leden als sporters die daadwerkelijk visten.

Lees ook: 'Limburgse sportverenigingen moeten samenwerken'

Vaals zoekt verklaring
Een negatieve uitschieter in het relatief aantal clubsporters is Vaals. Dertien procent van de inwoners van de gemeente is lid van een sportvereniging (en dus sportbond): het laagste aandeel van alle Nederlandse gemeenten. Wethouder Paul de Graauw probeert de cijfers te verklaren door te kijken naar het opleidingsniveau van de bevolking. "Uit het rapport blijkt dat het aantal sporters met een hoog opleidingsniveau hoger ligt dan het aantal sporters met een midden- of laag opleidingsniveau en dat Nederlanders met een laag inkomen gemiddeld minder sporten dan Nederlanders met een midden- of hoog inkomen. Dat zou voor de gemeente Vaals een verklaring kunnen zijn."

Duitsers
De Graauw denkt dat daarnaast de internationale bevolkingssamenstelling debet is aan het lage aantal leden van een sportclub. "De gemeente telt tientallen verschillende nationaliteiten, waarbij taal vaak een probleem is om mee te doen in de samenleving", zegt De Graauw. "En 25 procent van de inwoners heeft de Duitse nationaliteit. Deze Duitse inwoners richten zich in hun sociale leven meer op Duitsland, ook wat betreft sporten."

Taal
Aan dat taalprobleem kan iets gedaan worden, legt De Graauw uit. Dat kan de maatschappelijke participatie, en dus ook het aantal mensen dat naar een sportclub gaat, doen toenemen. "Er zijn op dit moment drie initiatieven in de gemeente Vaals die hieraan werken. Daarnaast wordt er in de nieuwe inburgeringswet veel aandacht besteed aan taalonderwijs. Voor kinderen die naar peuterspeelzalen gaan is er de mogelijkheid om voor- en vroegschoolse educatie te volgen. Vaals zet hier al meerdere jaren vol op in", aldus de wethouder.

Projecten
Verder gaat de gemeente binnenkort met een project gericht verenigingen ondersteunen met het werven en behouden van leden. Daarmee moet ook de betrokkenheid van leden en, eventueel, hun ouders vergroot worden. Verder wordt er in de gemeente gewerkt aan een lokaal sportakkoord en probeert de gemeente inwoners met een zogeheten buurtsportcoach en een beweegmakelaar inwoners te stimuleren.

In beweging
De buurtsportcoach probeert een buurt, het onderwijs en sportverenigingen met elkaar te verbinden. Jongeren moeten daardoor een beter beeld krijgen van wat er in de gemeente qua sport te doen is. Die aanpak werkt volgens De Graauw, want er zijn meer jongeren gaan sporten. De beweegmakelaar probeert op zijn beurt 25-plussers in beweging te krijgen. Dat gebeurt niet zozeer in officieel verband.

Landelijk sporten er zo'n tien miljoen Nederlanders wekelijks. De verwachting is dat er door de uitbraak van het coronavirus dit jaar minder gesport zal worden dan in voorgaande jaren.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen