Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer Limburgse coronapatiënten naar Duitse intensive cares

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 10:06

De samenwerking tussen Limburgse en Duitse ziekenhuizen vlak over de grens wordt uitgebreid. Hierdoor kunnen Limburgse coronapatiënten dicht bij huis in een Duits ziekenhuis opgenomen worden op de intensive care.

Sinds het begin van de corona-uitbraak werken het Maastricht UMC+ en het Uniklinikum in Aken al samen bij de opvang van ic-patiënten.

Limburgse ziekenhuizen
Door afspraken binnen het EMRIC-samenwerkingsverband kan deze samenwerking nu uitgebreid worden naar alle Limburgse ziekenhuizen, enkele Brabantse ziekenhuizen (Geldrop, Helmond, Veldhoven en Eindhoven) en veertien Duitse ziekenhuizen in Aken, Kreis Heinsberg en Kruis Düren.

Limburgse coronapatiënten hoeven dankzij de samenwerking niet meer verplaatst te worden naar ziekenhuizen elders in Nederland, vaak tientallen kilometers van huis.

Online systeem
In een online systeem wordt de informatie over het aantal beschikbare bedden en te verplaatsen patiënten geregistreerd. Op basis daarvan wordt een match gemaakt. De coördinatie daarvan verloopt via de COVID-transportorganisatie in Aken. Van daaruit wordt de patiëntenverplaatsing afgestemd met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding in Rotterdam.

Enkele keer nodig
De druk op de Limburgse ic's was volgens een Maastrichtse ic-arts momenteel niet meer zo hoog als de afgelopen twee weken. Verplaatsing van patiënten in de regio zou volgens hem misschien nog 'een enkele keer' voor kunnen komen. "Maar het zal nu niet meer om tientallen patiënten extra gaan, want zo is het beeld op dit moment niet meer in Limburg", zei hij woensdag in L1 Vandaag.

Wat is EMRIC?
EMRIC staat voor Euregio Maas-Rijn Incidentbestrijding en Crisisbeheersing. Het is een samenwerkingsverband van overheidsdiensten in de grensregio Maas-Rijn, waardoor buitenlandse hulpdiensten te hulp kunnen schieten als zij dichter bij een incident zijn. Het gaat dan vooral om brandweerzorg, technische hulpverlening, spoedeisende zorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen