Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer Limburgers langer afhankelijk van voedselbank

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2020 - 12:45

Het aantal Limburgers dat is aangewezen op de voedselbank neemt toe. Ook blijven mensen langer afhankelijk van de voedselbank.

Dat blijkt uit Limburgse cijfers. Met name in het midden van de provincie is de toename relatief groot.

Economie
Vooral werkende mensen profiteren van de aangetrokken economie, maar mensen met een uitkering merken er nauwelijks iets van, zegt de Voedselbank Midden-Limburg. Deze begon in 2018 met 63 gezinnen. Aan het eind van dat jaar was dat al toegenomen naar 195 gezinnen. En aan de groei komt nog geen einde: op dit moment deelt de voedselbank aan 243 gezinnen voedselpakketten uit in Midden-Limburg.

Video: L1

Nieuw uitgiftepunt
Donderdag werd daarom een nieuw uitgiftepunt geopend: in de kerk in Baexem. Arme gezinnen uit Leudal kunnen daar hun voedselpakket ophalen. Het nieuwe uitgiftepunt is een samenwerking tussen de Voedselbank Midden-Limburg en de kerkelijke liefdadigheidsorganisatie Dianico. Door de samenwerking met Dianico kunnen in Leudal meer mensen geholpen worden.

Voedselbank uitgiftepunt Baexem (5 mrt 2020)
Foto: L1 (Lex van Moorsel)

Landelijk heeft de voedselbank strikte regels. Die beperken het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een voedselpakket. Dianico heeft die regels niet, waardoor nu ook mensen geholpen kunnen worden die anders tussen wal en schip terecht zouden komen.

Langer hulp
De samenwerking met Dianico heeft nog een voordeel: mensen kunnen iets langer worden geholpen dan normaal. Volgens de landelijke regels mogen mensen drie jaar lang gebruik maken van de voedselbank. Daarna houdt het op. Veel gezinnen ervaren dan een 'voedselbankval'. Omdat Dianico niet aan regels gebonden is, kan er ook na de termijn van drie jaar nog een pakket afgehaald worden als dat nodig is.

Noord en zuid
Ook landelijk is het aantal mensen toegenomen dat afhankelijk is van de voedselbank en die hulp ook langer nodig heeft, zo blijkt uit cijfers van de NOS. Ook in het zuiden van de provincie merkt de voedselbank dat. In 2018 kregen daar 769 gezinnen een voedselpakket, vorig jaar 892 gezinnen en dat is inmiddels opgelopen tot 1144 gezinnen, waarvan er 200 op de wachtlijst staan. Bij de voedselbank in Noord-Limburg is ook een lichte stijging te zien. Vorig jaar kwamen 124 gezinnen langs voor een voedselpakket. Dat waren er in 2018 nog 102.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen