Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer laadpalen voor auto's: grootste stijging in Venray

Geplaatst opdonderdag 2 september 2021 - 6:00

In bijna alle Limburgse gemeenten is het aantal laadpunten voor elektrische auto's gestegen ten opzichte van vorig jaar. Venray steekt er met kop en schouders bovenuit.

Dat blijkt uit cijfers van laadpuntendatabank Eco-Movement en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dat onderdeel uitmaakt van het Ministerie van Economische Zaken.

Groei
De grootste stijging is te zien in de gemeente Venray. In juni van dit jaar telde de gemeente 102 (semi-)publieke laadpunten. Rond dezelfde tijd vorig jaar lag dat aantal op 62. Dat komt neer op een groei van 64,5 procent.

Voerendaal
In de rest van de provincie valt op dat er in enkele gemeenten laadpalen zijn verdwenen. Zo is het aantal laadlocaties in Voerendaal, Beekdaelen, Stein, Echt-Susteren, Maasgouw en Mook en Middelaar gedaald. Voerendaal kent de grootste krimp. In juni vorig jaar telde de gemeente elf stekkerlocaties en in juni 2021 ligt dat aantal op drie. Dat komt neer op een daling van 72,7 procent.

Publieke laadpunten zijn 24/7 openbaar toegankelijk. Bij semi-publieke laadpunten is dat niet zo. Die zijn gevestigd op een privélocatie zoals parkeergarages of tankstations. Bestuurders van elektrische auto's zijn dan afhankelijk van de toegangstijden.

Landelijke cijfers
Landelijk kunnen elektrische rijders hun voertuig momenteel op ruim 76.000 verschillende punten buiten de deur opladen. Dat is volgens het laadpuntendatabank en het RVO bijna 17.000 meer dan een jaar eerder. In een jaar tijd is een groei te zien van bijna 30 procent. Van de twintig grootste gemeenten vallen onder meer Utrecht, Enschede, Amersfoort en Zwolle op door een forse toename van het aantal stekkerlocaties. In deze gemeenten steeg dit aantal in een jaar tijd met 40 tot wel 60 procent.

Opvallend is dat meer Nederlanders elektrisch rijden. In februari van dit jaar stonden er in ons land zo'n 267.000 elektrische auto's geregistreerd. Begin vorig jaar waren dit er nog 172.000 en in januari van 2019 slechts 97.000, zo blijkt uit cijfers van de RDW.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen