Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer kinderen voelen zich eenzaam door lockdown

Geplaatst opwoensdag 20 januari 2021 - 15:49

Niet alleen ouderen en jongeren hebben last van eenzaamheid tijdens de lockdown, ook kinderen worden geraakt. Nu de scholen langer dicht blijven, missen kinderen structuur en sociale contacten.

Dat merkt ook leraar basisonderwijs Jan van de Ven uit Venray. "Voor veel kinderen is het een lastige situatie. Op school brengen ze zo'n 25 uur per week door. Dat is voor veel kinderen een sociaal warm bad dat ze nu missen."

Sociaal isolement
Van de Ven maakt zich in het bijzonder druk om kinderen die een lastigere thuissituatie hebben. "Kinderen die in een eenoudergezin wonen op een flat vier of vijf hoog, die wekenlang opgesloten zitten. Dat sociale isolement is voor kinderen verschrikkelijk."

Video: L1

Meer meldingen Kindertelefoon
Ook bij de Kindertelefoon zijn er zorgen. "Wij zijn momenteel bezig met een onderzoek naar het effect van de tweede lockdown op kinderen", aldus een woordvoerder.

Uit een eerder onderzoek van de Kindertelefoon bleek dat er tijdens de eerste lockdown in het voorjaar meer kinderen contact hebben opgenomen met meldingen van eenzaamheid. Deels waren dat kinderen die zich voor de coronacrisis al eenzaam voelden. Bij die groep werd het gevoel van eenzaamheid in zekere mate versterkt door de lockdown. Maar er was ook een nieuwe groep kinderen die zich voor de coronacrisis niet eenzaam voelde.

Initiatief voor kinderen
In Limburg zijn er tal van initiatieven die zich inzetten om kinderen. De stichting Petje Af doet dat al jaren voor kinderen die het wat minder hebben. Tijdens de coronacrisis organiseren ze extra activiteiten voor kinderen.

"Zeker nu we weer in lockdown zitten is het belangrijk dat kinderen met elkaar in contact blijven", zegt locatiemanager Michel van Dijke. "We deden vooral activiteiten in het weekend, maar nu door de coronacrisis kinderen veel thuis bieden we woensdagmiddag ook activiteiten, zoals bijvoorbeeld schaatsen."

L1 staat in de week van 18 januari in het teken van eenzaamheid. Onder de titel 'Samen niet alleen' besteden we op alle kanalen aandacht aan dit thema: eenzaamheid bij jongeren, ouderen, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen in armoede, maar juist ook initiatieven die eenzaamheid proberen tegen te gaan. Bekijk hier alle producties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen