Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer jongeren eenzaam door corona: in alle soorten en maten

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2021 - 6:00

Psychologen zien een toename in het aantal jongeren dat zich eenzaam voelt. "Dit was al een probleem, maar nu met corona is het versterkt."

"Er bellen veel meer jongeren die gewoon even willen praten, omdat ze niet meer naar school gaan en hun hobby's niet meer kunnen doen", vertelt Sophie Leijdesdorff. Ze is psycholoog bij @ease, een platform waar jongeren terecht kunnen om te praten over wat hun dwars zit.

Geen goede band
"Op allerlei fronten vallen hun sociale contacten weg. Dat horen we nu ontzettend vaak", legt Leijdesdorff uit. Eenzaamheid komt in allerlei soorten en maten volgens deze psycholoog. "Het zijn niet alleen jongeren die alleen wonen, maar ook jongeren die wel mensen om zich heen hebben kunnen zich toch heel eenzaam voelen door bijvoorbeeld de gezinssituatie. Als je niet lekker in je vel zit of je hebt geen goede band met degene met wie je woont."

Tweede golf
Voor jongeren is het vooral van belang dat ze in contact komen met leeftijdsgenoten. Voor JohnLee Jaspers is dat lastig. Hij is 23 jaar en in de bloei van zijn leven. Toch voelt hij zich eenzaam. Een complexe vorm van autisme genaamd Mcdd maakt het sowieso moeilijk voor John om contacten te leggen. En corona helpt ook zeker niet mee. "Je merkt dat mensen vanwege corona wegblijven. De tweede golf komt harder aan. Alles zakte weer in. Mensen die ik in de eerste golf wel had, zijn nu weggevallen", vertelt Johnlee openhartig. "Dat slaat wel flink in ja."

Leegte
Eenzaamheid voelt voor Johnlee als een soort leegte. "Het is vervelend. Ik heb altijd gesport en veel mensen om mij heen gehad. Als dat weg valt, dan merk je dat heel erg." Ook de digitale wereld biedt voor Johnlee niet een uitkomst. "Je kunt wel contact hebben via internet, maar dat voelt niet hetzelfde als wanneer iemand echt even op de koffie komt." De ouders van johnlee weten dat hij zich eenzaam voelt. Hij heeft een hechte band met zijn familie. Maar toch helpt dat hem niet altijd. "Als je iemand van je eigen leeftijd hebt, dan kan je daar beter mee praten. Dan kan ik eens zeggen 'het gaat even niet zo lekker. Wil je me helpen?"

Video: L1

Schade
Volgens psychologe Leijdesdorff moeten we ons bewust zijn van de gevolgen van eenzaamheid voor jongeren. Vooral als dat lang duurt. "Kortdurende eenzaamheid zorgt ervoor dat je mensen gaat opzoeken en dat is prima. Als het lang duurt dan kan het schade aanbrengen. Jongeren kunnen psychische klachten krijgen zoals een depressie, maar ook fysieke klachten. Zeker bij jongeren die nog in ontwikkeling zijn en waarbij dat sociale aspect nog moet groeien kan langdurende eenzaamheid op de lange termijn negatieve effecten hebben."

Hulp
Om ook andere jongeren te helpen die zich eenzaam voelen, werkt Johnlee sinds kort bij @ease en daardoor voelt hij zich ook weer minder eenzaam.

Mocht je dit lezen en je ook eenzaam voelen, dan kun je hulp zoeken bij @ease of andere organisaties zoals JoinUs. Op deze site van de overheid vind je allerlei tips rondom somberheid en eenzaamheid. "Je hoeft er niet alleen voor te staan", sluit psycholoog Leijdesdorff af.

L1 staat in de week van 18 januari in het teken van eenzaamheid. Onder de titel 'Samen niet alleen' besteden we op alle kanalen aandacht aan dit thema: eenzaamheid bij jongeren, ouderen, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen in armoede, maar juist ook initiatieven die eenzaamheid proberen tegen te gaan. Bekijk hier alle producties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen