Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer geld voor kunst en cultuur, niet voor Orlando Festival

Geplaatst opvrijdag 18 september 2020 - 15:34

Meer culturele instellingen in Noord-en Midden-Limburg kunnen de komende vier jaar rekenen op provinciale subsidie.

Dat komt omdat er jaarlijks een half miljoen extra beschikbaar is. Voor de hele periode 2021-2024 gaat het om twee miljoen euro. Dat blijkt uit het voorstel dat het provinciebestuur vrijdag heeft gepresenteerd over de nieuwe subsidieperiode.

Aan criteria voldoen
Alle aanvragen van instellingen die aan de criteria voldoen, zijn gehonoreerd. Al krijgen ze lang niet altijd het aangevraagde bedrag. 24 culturele instellingen krijgen een vierjaarlijkse subsidie. Daarvoor is ruim elf miljoen beschikbaar voor de hele periode. 16 instellingen ontvangen een tweejaarlijkse subsidie. In dat potje zit twee miljoen euro.

Integer werk gedaan
Uitgangspunt voor het voorstel van het provinciebestuur is het advies van de zogeheten Cultuurtank Limburg. "Die heeft integer haar werk gedaan aan de hand van een aantal vastgestelde criteria. Maar in de praktijk leidde dat wel tot een scheve verdeling waarbij Noord- en Midden-Limburg ernstig achterbleef", aldus gedeputeerde Ger Koopmans (CDA). "Met dat extra geld hebben we dat kunnen rechtzetten."

Zomerparkfeest en Jera on Air
In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat het Zomerparkfeest in Venlo vier jaar verzekerd is van een provinciale subsidie van in totaal bijna 380.000 euro. Een tweejarige subsidie gaat onder meer naar kunstcentrum Odapark in Venray met zijn beeldentuin, naar museum Van Bommel van Dam in Venlo, naar Percussion Friends in Weert en hard- en metalcore Festival Jera On Air in Ysselsteyn.

De extra twee miljoen is vrijgespeeld door de subsidies aan Opera Zuid en de Jan van Eyck Academie in Maastricht voortaan structureel op de begroting te zetten en niet meer uit de subsidiepotjes.

Harder aan de weg timmeren
De gedeputeerde vindt wel dat bestaande of nieuwe culturele instellingen in Noord- en Midden-Limburg wat harder aan de weg mogen timmeren en voor de periode na 2024 met een kwalitatief goede aanvraag komen. "De brutaliteit van artistieke makers daar om je in Limburg echt te laten zien en daarover voorstellen te doen aan het provinciebestuur mag wel omhoog en wij gaan daar graag in helpen", zo zegt Koopmans.

Orlando Festival geen subsidie
Opvallend in het voorstel van het provinciebestuur is verder dat het Orlando Festival voor kamermuziek in Kerkrade geen subsidie meer krijgt. Ze had om 177.000 euro gevraagd. Daarmee hangt het voortbestaan aan een zijden draadje. De reden is dat het festival van de Cultuurtank nul punten heeft gekregen voor de kwaliteit van de bedrijfsvoering. En geen punt op één van de beoordelingscriteria betekent automatisch geen subsidie.

Volgens gedeputeerde Koopmans heeft het Fonds voor de Podiumkunsten eenzelfde punt gemaakt. "Ik vind het heel jammer. Maar er ontbreken argumenten om dit naast ons neer te leggen. Juridisch is dat ook heel lastig omdat ook andere instellingen weer aan de bel kunnen trekken als we een criterium naast ons neerleggen", zo verklaart Koopmans.

'Provinciale staten laatste redmiddel'
"We zijn nu aangewezen op Provinciale Staten", zegt Ad 's-Gravesande, voorzitter van Stichting Kamermuziek Limburg. Die beslissen uiteindelijk of het voorstel wordt aangenomen op deze manier. De festivalorganisatie gaat actief lobbyen om dat te voorkomen. "Anders is het Orlando Festival van het toneel."

De organisatie van het Orlando Festival nam onderzoeksbureau Berenschot in de arm om het advies van de Cultuurtank tegen het licht te houden. "Kennelijk is de gedeputeerde niet onder de indruk geweest van onze argumenten, die we wel degelijk hebben aangewezen", zegt de voorzitter.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen