Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Meer dorpen zonder het te weten besmet met Q-koorts'

Geplaatst opwoensdag 23 november 2016 - 6:37

Stramproy wist jarenlang niet dat veel mensen besmet waren met Q-koorts. En het dorp is vrijwel zeker niet het enige, zo bleek dinsdag tijdens een informatieavond.

Door puur toeval bleek onlangs dat 10 procent van de inwoners van Stramproy een besmetting met de Q-koortsbacterie heeft opgelopen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontdekte dat tijdens het nemen van bloedproeven in Stramproy voor een onderzoek naar de relatie tussen veehouderij en gezondheid. Vreemd genoeg zijn er bij de GGD tijdens de grote Q-koortsuitbraak van 2007-2010 geen ziektegevallen uit het dorp gemeld.

Vragen
Een groot mysterie voor de Q-koortsorganisatie Q-support dat daarom dinsdag een drukbezochte voorlichtingsavond gaf in Stramproy, het dorp dat niet wist dat het Q-koorts had. Rond de honderd bezorgde inwoners stelden vragen over wat ze moeten doen als ze denken chronische Q-koortsklachten te hebben. Ook werden er kritische opmerkingen gemaakt over de omvang van de veehouderij in regio.

Meer dorpen
Het verhaal van Stramproy staat vrijwel zeker niet op zichzelf, zo maakten directeur Annemieke de Groot van Q-support en medisch Q-koortsdeskundige Alfons Olde Loohuis duidelijk. Limburg telt veel meer dorpen met mensen die destijds zonder het te weten een besmetting hebben opgelopen. De oorzaak valt, zoals in Stramproy, vaak niet meer te achterhalen.

Sluipmoordenaar
​Olde Loohuis stelde dat de bacterie zich kan verspreiden via besmette geiten en schapen, maar ook via knaagdieren of reeën. Hij maakte duidelijk dat de bacterie bij een klein deel van de patiënten kan werken als een sluipmoordenaar die in het lichaam een al beschadigde hartvaatklep of bloedvaten kan aantasten. "Onbehandeld ga je er aan dood. Sterke vermagering, verzwakking en buikklachten wijzen op chronische Q-koorts. Wie die klachten heeft, raad ik aan deze of volgende week de huisarts te bezoeken. Mensen die denken dat ze het Q-koortsvermoeidheidssyndroom hebben kunnen langer wachten. Anders kan de huisarts het niet aan", zei Olde Loohuis.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Uit eigen keuken
1Limburg verkiezingen
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Groene Loper Bezoek Koning Willem-Alexander
Uitgelicht
De koning bezoekt de A2-tunnels in Maastricht

Op 29 maart brengt koning Willem-Alexander een bezoek aan de Groene Loper in Maastricht.
Volg 1Limburg en L1 voor alle informatie rondom dit bezoek.

Bekijk de rubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen