Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Meer dorpen zonder het te weten besmet met Q-koorts'

Geplaatst opwoensdag 23 november 2016 - 6:37

Stramproy wist jarenlang niet dat veel mensen besmet waren met Q-koorts. En het dorp is vrijwel zeker niet het enige, zo bleek dinsdag tijdens een informatieavond.

Door puur toeval bleek onlangs dat 10 procent van de inwoners van Stramproy een besmetting met de Q-koortsbacterie heeft opgelopen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontdekte dat tijdens het nemen van bloedproeven in Stramproy voor een onderzoek naar de relatie tussen veehouderij en gezondheid. Vreemd genoeg zijn er bij de GGD tijdens de grote Q-koortsuitbraak van 2007-2010 geen ziektegevallen uit het dorp gemeld.

Vragen
Een groot mysterie voor de Q-koortsorganisatie Q-support dat daarom dinsdag een drukbezochte voorlichtingsavond gaf in Stramproy, het dorp dat niet wist dat het Q-koorts had. Rond de honderd bezorgde inwoners stelden vragen over wat ze moeten doen als ze denken chronische Q-koortsklachten te hebben. Ook werden er kritische opmerkingen gemaakt over de omvang van de veehouderij in regio.

Meer dorpen
Het verhaal van Stramproy staat vrijwel zeker niet op zichzelf, zo maakten directeur Annemieke de Groot van Q-support en medisch Q-koortsdeskundige Alfons Olde Loohuis duidelijk. Limburg telt veel meer dorpen met mensen die destijds zonder het te weten een besmetting hebben opgelopen. De oorzaak valt, zoals in Stramproy, vaak niet meer te achterhalen.

Sluipmoordenaar
​Olde Loohuis stelde dat de bacterie zich kan verspreiden via besmette geiten en schapen, maar ook via knaagdieren of reeën. Hij maakte duidelijk dat de bacterie bij een klein deel van de patiënten kan werken als een sluipmoordenaar die in het lichaam een al beschadigde hartvaatklep of bloedvaten kan aantasten. "Onbehandeld ga je er aan dood. Sterke vermagering, verzwakking en buikklachten wijzen op chronische Q-koorts. Wie die klachten heeft, raad ik aan deze of volgende week de huisarts te bezoeken. Mensen die denken dat ze het Q-koortsvermoeidheidssyndroom hebben kunnen langer wachten. Anders kan de huisarts het niet aan", zei Olde Loohuis.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Uitgelicht
Ontdek Limburg van Boven

Bekijk onze prachtige provincie vanuit de lucht. In Limburg van Boven vliegen we dagelijks boven de mooiste plekjes van Limburg.

Van maandag t/m donderdag om 18:50, 19:50 en 21:50 op L1 TV.

Bekijk hier alle afleveringen online
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen