Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer dan helft van de Zuid-Limburgse verpleeghuizen besmet

Geplaatst opwoensdag 24 november 2021 - 14:05

Nergens in Nederland zijn verhoudingsgewijs meer verpleeghuizen met besmette inwoners dan in Zuid-Limburg. Met 57 locaties is meer dan de helft van alle verpleeghuizen besmet. "Zonder verlengde lockdown loopt de emmer over. Dan is er gewoon geen plek meer. Ik hou mijn hart vast."

Dat zegt bestuurder Trudie Severens van zorgorganisatie Sevagram, dat 19 verpleeghuizen telt in Zuid-Limburg.

Noodscenario's
Zo'n twee weken geleden was de situatie nog net te behappen per zorglocatie. In de tussentijd is het aantal positief geteste bewoners in verpleeghuizen in het zuiden van de provincie met 20 procent gestegen.

Sevagram moet alles uit de kast trekken. Verpleeghuizen krijgen de roosters niet meer rond, waardoor personeel wordt verdeeld over alle locaties. Zorg wordt afgeschaald en zo efficiënt mogelijk ingericht. "De rek is er helemaal uit. Alle noodplannen die we hebben opgesteld tijdens de vorige coronagolven, liggen op tafel", aldus Severens.

Lees ook: Veel besmettingen in verpleeghuizen, zorg trekt het nog net

Geen plek meer
Met het oog op de feestdagen, houdt ze haar hart vast. "Als de besmettingen stijgen en er nog meer mensen in het ziekenhuis belanden, is er gewoon geen plek meer. De ziekenhuizen liggen vol en de doorstroom van patiënten naar verpleeghuizen kan ook bijna niet meer."

Lockdown enige optie
Een langere lockdown is volgens de bestuurder het enige redmiddel om 'code zwart' te voorkomen. "Dat is afschuwelijk met kerst, dat besef ik me ook. Maar doe je dat niet, dan moet je een prijs betalen. Dan loopt de emmer over en dan moeten we zorgbehoevende mensen 'nee' gaan verkopen. Daar lig ik echt wakker van."

Besmettingen op scholen
Waar aan de ene kant het aantal besmette bewoners blijft oplopen, neemt het aantal zorgmedewerkers dat hen kan verzorgen af. Severens merkt dat personeel steeds vaker thuiszit omdat ze zelf besmet zijn of in quarantaine moeten vanwege hun kinderen. "Dat zie je de laatste dagen steeds meer." Basisscholen zijn momenteel een van de grootste besmettingsbronnen. Een op de tien basisscholen in Limburg is dicht.

Lees ook: Scholen dicht: 'Snap dat we nogal wat vragen van ouders'

Werkdruk
Dat hakt flink in de bezetting, die het steeds drukker krijgt. Dit komt door een tweetal dingen. Meer besmette bewoners moeten geïsoleerd verpleegd worden. Werknemers moeten dan voorzorgsmaatregelen nemen, bijvoorbeeld beschermende kleding aan- en uitdoen. Dat kost veel tijd. Ook de start van de boosterprikken bij het personeel dat vorige week is begonnen, is tijdrovend.

Lees ook: Boosterprik zorgpersoneel: 'Uitval proberen te voorkomen'

Geen besef van ernst
Met kunst en vliegwerk leeft Sevagram van dag tot dag, net als de rest van de zorg die noodkreten uitschreeuwt om een 'code zwart' te voorkomen. "Maar als ik de televisie aanzet, lijkt het alsof mensen buiten de zorg de ernst van de situatie niet beseffen, elke golf weer opnieuw. Ik verwijt niemand iets, ik begrijp ook dat het niet makkelijk is om maatregel na maatregel te moeten opvolgen. Maar het is crisis en dan doet draagvlak er niet toe. Dan moeten er keuzes worden gemaakt. Ik zie een langere lockdown echt als enige optie", aldus Severens.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen