Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer dan helft inwoners Kerkrade voelt zich eenzaam

Geplaatst opdonderdag 27 september 2018 - 9:11

Ruim vier op de tien Limburgers voelt zich eenzaam. In Kerkrade is de groep mensen die zich eenzaam voelt het grootst: 56 procent van de volwassenen voelt een 'gemis' of een 'leegte'.

Dat blijkt uit enquête-resultaten van de Gezondheidsmonitor, die LocalFocus in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid op een rij heeft gezet.

Eenzaamheid
Alleenstaande ouders en mensen die zijn gescheiden ervaren het vaakst sterke gevoelens van eenzaamheid. Die laatste groep loopt het grootste risico als het gaat om gevoel van eenzaamheid. Het komt bij deze groep drie keer zoveel voor als bij gehuwden, nooit-gehuwden en mensen van wie de partner is overleden. Ook ervaart meer dan tweederde van de 85-plussers, laagopgeleiden en mensen met een niet-Westerse migrantenachtergrond eenzaamheid.

Zuid-Limburg
Dat is ook terug te zien op regionaal niveau. In enkele regio's waar naar verhouding veel mensen eenzaam zeggen te zijn, zoals Kerkrade, wonen ook relatief veel eenoudergezinnen en gescheiden mensen.

Eenzaamheid lijkt vooral in Zuid-Limburg een groot probleem. Ook in Heerlen, Brunssum en Vaals zegt zeker de helft van de volwassenen zich eenzaam te voelen.

Sociaal of emotioneel
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kan eenzaamheid op zowel sociaal als emotioneel vlak voorkomen. Bij het eerste heeft iemand behoefte aan meer sociale contacten, terwijl bij het tweede een emotioneel hechte band wordt gemist. Van de 15-plussers ervaart 12 procent sterke sociale eenzaamheid, 8 procent kampt met sterke eenzaamheid op emotioneel gebied.

Voor het onderzoek zijn vragen gesteld aan 3584 mensen (15+). Aan de hand van de antwoorden is een driedeling gemaakt: sterk eenzaam, enigszins eenzaam en niet eenzaam. In Kerkrade heeft maar liefst 17 procent van de inwoners aangegeven zich in sterke mate eenzaam te voelen.

Week tegen Eenzaamheid
Koningin Máxima opent donderdagochtend in Enschede de Week tegen Eenzaamheid. Ze doet dat tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid vinden honderden activiteiten plaats waar mensen met een klein sociaal netwerk nieuwe contacten kunnen opdoen en bestaande contacten kunnen versterken.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen