Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer dan 800 kerstmaaltijden voor verborgen armoede

Geplaatst opvrijdag 25 december 2020 - 9:00

Welzijnsorganisatie Caritas045 heeft deze kerst meer dan 800 kerstmaaltijden uitgedeeld in Heerlen en Kerkrade, aan inwoners met een smalle beurs.

De maaltijden zijn er in twee uur tijd doorheen gegaan. Toch bestaat er veel schaamte over, weet Annabel Rijg van het charitatieve instituut. "Mensen durven de drempel niet over te gaan."

Improviseren
Door de coronamaatregelen is het improviseren geblazen bij de uitgifte van de maaltijden. De O.L. Vrouw Tenhemelopneming-kerk in Chèvremont heeft een grote 'coronakapel' ter beschikking gesteld, waar mensen hun maaltijd kunnen afhalen. "Het is ontzettend druk", vertelt Manja Honnet van de stuurgroep. "We willen laten zien dat we er voor elkaar zijn, om hoop te geven. We zien dat er veel mensen in eenzaamheid en armoede leven, zeker in deze coronatijd."

Video: L1

EHBO
"We zijn de EHBO van het eten", zo legt Arend van der Heijden uit. Hij was eerder actief voor Caritas045 en organiseerde dit project met Schuldhulpmaatje en Sociaal Maatje Parkstad. "Zo bereiken we meer mensen. Dit werkt nu als een soort veenbrand. Mensen informeren elkaar. We gebruiken ook social media en buddy's in de wijken."

Schaamte
"Ouderen, jongeren, gezinnen, die schaamte blijft om hulp te vragen. Dat is moeilijk", zo zegt Annabel Rijg. "De armoede is niet veel groter dan voorheen, die is er altijd al geweest. Maar hier gaat het gelukkig wel beter. Ze hebben meer vertrouwen in ons. Ik ken ze, ik kom zelf uit Kerkrade, dat is heel voordelig. Zo trek ik ze naar ons toe."

coronakapel chevremont kerkrade (24 dec 2020)
Foto: L1 (Maurice de Heus)

Bubbels
"We zijn een jaar geleden gestart in het Juphuis in Heerlen", zo vertelt Arend van der Heijden. "Zo bouwen we steeds verder aan de organisatie. Het werk is wel anders nu. Niet meer de buffetten en lange tafels, dat gaat niet meer gebeuren. Ik ben ook met de gemeente in overleg om een soort bubbels te maken van 40 mensen om toch weer samen te gaan eten als het weer mag. Aandacht voor elkaar en gewoon vriendschap maken, dat blijft belangrijk."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen