Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer dan 100 jaar oude molenwieken verwijderd

Geplaatst opmaandag 4 mei 2020 - 14:35

De wieken van de Van Tienhovenmolen in Bemelen zijn er maandagmorgen met een kraan af getakeld. De stalen roedes gaan naar een molenbouwer voor restauratie. De houten frames werden afgelopen woensdag al verwijderd.

Uit een inspectie een tijdje terug bleek dat de stalen roedes ernstig verzwakt waren en een restauratie nodig was. De enige molen in Nederland die is gebouwd met mergelblokken moest sinds de inspectie stil blijven staan om de roedes niet verder te beschadigen.

Meer dan eeuw oud
Vooral de binnenste roede wordt als bijzonder gezien. Behalve dat hij meer dan een eeuw oud is, is deze voorzien van klinknagels om de grote stalen buitenplaten op hun plek te houden. De stalen balk werd in 1923 geplaatst nadat de molen door een brand bijna volledig verwoest was.

Vermoedelijk werd een tweedehands exemplaar gebruik uit een andere molen, maar de exacte herkomst is nog altijd onbekend. Er wordt gehoopt dat de restauratie hier mogelijk meer licht op kan werpen.

Tien weken
Het is de verwachting dat beide balken gerestaureerd kunnen worden. Dit zal een week of tien in beslag nemen. Eind juli of anders uiterlijk begin augustus moeten de wieken weer herplaatst zijn en is de Van Tienhovenmolen naar verwachting weer in volle glorie te bewonderen.

Van Tienhovenmolen restauratie Bemelen
Foto: Guus Benders (L1)

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen