Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer cultuursubsidies naar Noord- en Midden-Limburg'

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 14:14

CDA-gedeputeerde Ger Koopmans gaat het advies van de Cultuurtank Limburg over de verdeling van de vierjarige cultuursubsidies voor de periode 2021-2024 gedeeltelijk naast zich neerleggen.

Hij wil dat meer culturele instellingen in Noord- en Midden-Limburg daarvoor in aanmerking komen, zo liet hij weten op L1-radio.

21 instellingen
Volgens het advies van de Cultuurtank Limburg zouden 21 instellingen een structurele subsidie moeten krijgen.

Buiten de boot
Maar daarvan komen er 20 uit Zuid-Limburg en slechts eentje, het Limburg Festival, uit Midden-Limburg. Noord-Limburg valt helemaal buiten de boot.

"Vanaf dag één dat ik zes jaar geleden gedeputeerde werd, heb ik gezegd dat de verdeling van de cultuursubsidies over de provincie beter moet. Maar in het advies van de Cultuurtank verbetert dat niet", aldus Koopmans.

Hij benadrukt tegelijk dat het om een advies gaat en dat het aan hem en het provinciebestuur is om daar andere keuzes in te maken.

Betere spreiding
"Voor een deel ga ik dat ook voorstellen aan het provinciebestuur. Ook omdat het Limburgs Parlement in een motie ons de opdracht heeft gegeven om voor een betere spreiding van de subsidies over de provincie te zorgen. Dus dan doen we dat", zo zegt Koopmans.

De gedeputeerde erkent wel dat er minder subsidie-aanvragen zijn uit Noord- en Midden-Limburg dan uit Zuid-Limburg. En dat een aantal instellingen in heel Limburg actief is, ook al zijn die in Maastricht gevestigd.

Maar dat neemt niet weg dat er meer geld naar Noord- en Midden-Limburg moet gaan, zo is de boodschap van Koopmans. Hij wijst verder op het puntensysteem dat aan de basis ligt van het advies van de Cultuurtank Limburg. Een instelling kan daarbij extra punten verdienen als ze ook op andere plekken in Limburg aan de slag is.

Lees ook: Wethouder Weert: 'Kloeëte' verdeling cultuursubsidies

Bonuspunten
"Dus krijgt een belangrijke instelling als kunstcentrum Odapark in Venray met zijn beeldentuin geen bonuspunten.

Maar jij kunt van een beeldentuin niet verwachten dat ze de beelden achter op hun rug meeneemt en even op het plein in Herkenbosch neerzet", zo stelt Koopmans. VVD en PvdA in het Limburgs Parlement uitten eerder al hun onvrede over het advies van de Cultuurtank over de verdeling van de subsidies. En wethouder Geert Gabriëls van Weert schreef een protestbrief onder het motto 'kloeëte'.

Definitief standpunt
In augustus komt het provinciebestuur met een definitief standpunt over het advies van de Cultuurtank Limburg. Begin oktober moet de provinciale politiek een definitief besluit nemen.

Voor de vierjarige cultuursubsidies is ruim elf miljoen euro beschikbaar. Net als vier jaar geleden ligt het door de instellingen gevraagde bedrag veel hoger. Dit keer gaat het om ruim 23 miljoen euro.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen