Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer cultuursubsidies naar Noord- en Midden-Limburg'

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 14:14

CDA-gedeputeerde Ger Koopmans gaat het advies van de Cultuurtank Limburg over de verdeling van de vierjarige cultuursubsidies voor de periode 2021-2024 gedeeltelijk naast zich neerleggen.

Hij wil dat meer culturele instellingen in Noord- en Midden-Limburg daarvoor in aanmerking komen, zo liet hij weten op L1-radio.

21 instellingen
Volgens het advies van de Cultuurtank Limburg zouden 21 instellingen een structurele subsidie moeten krijgen.

Buiten de boot
Maar daarvan komen er 20 uit Zuid-Limburg en slechts eentje, het Limburg Festival, uit Midden-Limburg. Noord-Limburg valt helemaal buiten de boot.

"Vanaf dag één dat ik zes jaar geleden gedeputeerde werd, heb ik gezegd dat de verdeling van de cultuursubsidies over de provincie beter moet. Maar in het advies van de Cultuurtank verbetert dat niet", aldus Koopmans.

Hij benadrukt tegelijk dat het om een advies gaat en dat het aan hem en het provinciebestuur is om daar andere keuzes in te maken.

Betere spreiding
"Voor een deel ga ik dat ook voorstellen aan het provinciebestuur. Ook omdat het Limburgs Parlement in een motie ons de opdracht heeft gegeven om voor een betere spreiding van de subsidies over de provincie te zorgen. Dus dan doen we dat", zo zegt Koopmans.

De gedeputeerde erkent wel dat er minder subsidie-aanvragen zijn uit Noord- en Midden-Limburg dan uit Zuid-Limburg. En dat een aantal instellingen in heel Limburg actief is, ook al zijn die in Maastricht gevestigd.

Maar dat neemt niet weg dat er meer geld naar Noord- en Midden-Limburg moet gaan, zo is de boodschap van Koopmans. Hij wijst verder op het puntensysteem dat aan de basis ligt van het advies van de Cultuurtank Limburg. Een instelling kan daarbij extra punten verdienen als ze ook op andere plekken in Limburg aan de slag is.

Lees ook: Wethouder Weert: 'Kloeëte' verdeling cultuursubsidies

Bonuspunten
"Dus krijgt een belangrijke instelling als kunstcentrum Odapark in Venray met zijn beeldentuin geen bonuspunten.

Maar jij kunt van een beeldentuin niet verwachten dat ze de beelden achter op hun rug meeneemt en even op het plein in Herkenbosch neerzet", zo stelt Koopmans. VVD en PvdA in het Limburgs Parlement uitten eerder al hun onvrede over het advies van de Cultuurtank over de verdeling van de subsidies. En wethouder Geert Gabriëls van Weert schreef een protestbrief onder het motto 'kloeëte'.

Definitief standpunt
In augustus komt het provinciebestuur met een definitief standpunt over het advies van de Cultuurtank Limburg. Begin oktober moet de provinciale politiek een definitief besluit nemen.

Voor de vierjarige cultuursubsidies is ruim elf miljoen euro beschikbaar. Net als vier jaar geleden ligt het door de instellingen gevraagde bedrag veel hoger. Dit keer gaat het om ruim 23 miljoen euro.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen