Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer botbreuken op eerste hulp door winters weer

Geplaatst opwoensdag 10 februari 2021 - 15:23

Door het winterse weer met sneeuw en gladheid is het de afgelopen dagen drukker geweest op de spoedeisende hulp van de Limburgse ziekenhuizen. Er komen veel mensen langs met botbreuken.

Alleen bij het Maastricht UMC+ is dat niet het geval. "Hier heeft het ook minder gesneeuwd dan in andere delen van de provincie", zegt een woordvoerder daarover.

Gebroken polsen en heupen
De spoedeisende hulp van het Sint Jans Gasthuis in Weert ziet meer incidenten vanwege het winterse weer en de ongelukken die door de gladheid gebeuren. Er komen volgens een woordvoerster vooral veel mensen binnen met een gebroken pols of heup. Het is echter niet drukker op de spoedeisende hulp dan tijdens andere vorstperiodes. Ook hoeven patiënten zich geen zorgen te maken over de drukte door ongevallen in combinatie met de drukte vanwege corona in het ziekenhuis. "De zorg komt niet in het gedrang."


Effect waarschuwingen
VieCuri met vestigingen in Venray en Venlo ziet een lichte toename in het aantal botbreuken. Er hebben geen mensen zich gemeld met onderkoelingsverschijnselen. "We worden niet overspoeld en kunnen het prima aan", zegt een woordvoerster. "We weten uit ervaring dat er meer ongelukken gebeuren als het plotseling glad wordt. Nu was het winterse weer groot aangekondigd en je merkt dat dat effect heeft."

Extreem veel
Ook in het Roermondse Laurentius is het druk op de spoedeisende hulp en in de gipskamer. Maandag meldden 20 patiënten zich op de spoedeisende hulp, dinsdag 32 en woensdagochtend vier. Vooral met gebroken polsen en enkels. "Bij gladheid zijn er altijd patiënten met botbreuken, maar met name dinsdag waren dit er extreem veel", laat het ziekenhuis weten.

Meer dan voorgaande jaren
Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, ziet ook een toename in het aantal botbreuken de afgelopen dagen. Daar is zelfs sprake van meer breuken dan voorgaande jaren tijdens vorstperiodes. "Maar het is nog te behappen qua capaciteit", zegt arts op de spoedeisende hulp Ingrid Verrijth. "Mocht de drukte op de eerste hulp te groot worden in relatie tot de coronadrukte, dan liggen daar scenario's voor klaar", vertelt een woordvoerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen