Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer botbreuken op eerste hulp door winters weer

Geplaatst opwoensdag 10 februari 2021 - 15:23

Door het winterse weer met sneeuw en gladheid is het de afgelopen dagen drukker geweest op de spoedeisende hulp van de Limburgse ziekenhuizen. Er komen veel mensen langs met botbreuken.

Alleen bij het Maastricht UMC+ is dat niet het geval. "Hier heeft het ook minder gesneeuwd dan in andere delen van de provincie", zegt een woordvoerder daarover.

Gebroken polsen en heupen
De spoedeisende hulp van het Sint Jans Gasthuis in Weert ziet meer incidenten vanwege het winterse weer en de ongelukken die door de gladheid gebeuren. Er komen volgens een woordvoerster vooral veel mensen binnen met een gebroken pols of heup. Het is echter niet drukker op de spoedeisende hulp dan tijdens andere vorstperiodes. Ook hoeven patiënten zich geen zorgen te maken over de drukte door ongevallen in combinatie met de drukte vanwege corona in het ziekenhuis. "De zorg komt niet in het gedrang."


Effect waarschuwingen
VieCuri met vestigingen in Venray en Venlo ziet een lichte toename in het aantal botbreuken. Er hebben geen mensen zich gemeld met onderkoelingsverschijnselen. "We worden niet overspoeld en kunnen het prima aan", zegt een woordvoerster. "We weten uit ervaring dat er meer ongelukken gebeuren als het plotseling glad wordt. Nu was het winterse weer groot aangekondigd en je merkt dat dat effect heeft."

Extreem veel
Ook in het Roermondse Laurentius is het druk op de spoedeisende hulp en in de gipskamer. Maandag meldden 20 patiënten zich op de spoedeisende hulp, dinsdag 32 en woensdagochtend vier. Vooral met gebroken polsen en enkels. "Bij gladheid zijn er altijd patiënten met botbreuken, maar met name dinsdag waren dit er extreem veel", laat het ziekenhuis weten.

Meer dan voorgaande jaren
Zuyderland, met vestigingen in Geleen en Heerlen, ziet ook een toename in het aantal botbreuken de afgelopen dagen. Daar is zelfs sprake van meer breuken dan voorgaande jaren tijdens vorstperiodes. "Maar het is nog te behappen qua capaciteit", zegt arts op de spoedeisende hulp Ingrid Verrijth. "Mocht de drukte op de eerste hulp te groot worden in relatie tot de coronadrukte, dan liggen daar scenario's voor klaar", vertelt een woordvoerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen