Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer boa's krijgen wapenstok

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 15:48

Meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen voortaan een wapenstok krijgen. Als de burgemeester, politie en justitie het nodig vinden, krijgen ze die.

Donderdag gaf burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg aan dat hij wil dat boa's zo snel mogelijk een wapenstok en pepperspray bij zich gaan dragen. Niet alleen in Valkenburg, maar in het hele Heuvelland.

Ter discussie
Het mogen gebruiken van een wapenstok en pepperspray staat in het land ter discussie sinds de mishandeling van enkele boa's in IJmuiden. In Valkenburg liepen boa's vroeger al met een wapenstok en Schrijen gaf al aan dat hij wil dat deze afschrikwapens zo snel mogelijk terugkomen. Volgens de burgemeester krijgen de buitengewoon opsporingsambtenaren een gedegen opleiding.

Lees ook: Burgemeester: 'Wapenstok en pepperspray voor boa's'

Eind mei voerden boa's in diverse gemeenten actie voor het gebruik van meer verdedigingsmiddelen. Die acties kregen ook steun in Kerkrade, waar burgemeester Petra Dassen een symbolische vuist maakte voor de boa's.

Lees ook: Burgemeester Kerkrade maakt symbolische vuist voor boa's

Agressie
De boa's dringen al lange tijd aan op extra verdedigingsmiddelen. Ze krijgen naar eigen zeggen steeds vaker te maken met agressie, en zien dat verder toenemen nu ze ook de coronamaatregelen moeten handhaven.

Er zijn al wel handhavers, conducteurs en boswachters met een wapenstok of andere geweldsmiddelen op zak. Maar dat zijn er nog niet veel. Justitieminister Ferd Grapperhaus moet toestemming geven, en dat deed hij tot dusver alleen bij uitzondering. Die uitzondering wordt nu de regel. Grapperhaus volgt in het vervolg in principe het oordeel van de 'lokale driehoek' van burgemeester, politie en justitie.

Voor de zomer
De minister wil de nieuwe regels nog voor de zomer aan de Tweede Kamer voorleggen. Als Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn, kunnen de boa's ermee aan de slag.

Bij wijze van proef worden "zo spoedig mogelijk" op verschillende plekken in het land al boa's met de wapenstok uitgerust. Grapperhaus volgt of die experimenten naar tevredenheid verlopen.

Pepperspray
Sommige boa's zouden zich ook graag mogen wapenen met pepperspray, maar daaraan zitten volgens Grapperhaus meer haken en ogen. Dat mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden tegen groepen. Daarom gaat hij eerst onderzoeken wat er mogelijk is. Voor het eind van het jaar moet er meer duidelijk zijn.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen