Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer bezoekers maar ook kritiek op Affordable Art Fair

Geplaatst opmaandag 20 april 2015 - 8:06

Het aantal bezoekers van de Affordable Art Fair in Maastricht lag dit jaar zo'n 30 procent hoger dan in 2014.

Bij de eerste editie waren er nog zo'n 7500 bezoekers, dit jaar wisten een kleine 10.000 kunstliefhebbers het evenement in de voormalige Tapijnkazerne te vinden. Toch is er kritiek.

Boekhandel
Vanwege een tegenvallende omzet vorig jaar en de prijs van de standplaatsen is een aantal galeriehouders dit jaar weggebleven. En tot ergernis van de overgebleven kunsthandelaren is een deel van de vrijgekomen ruimte ingenomen door boekhandel Dominicanen.

Te laagdrempelig
Huub Hannen van de gelijknamige galerie in Maastricht neemt geen blad voor de mond en vindt dat de beurs die bedoeld is om kunst met prijzen van 100 tot zo'n 500o euro hem té laagdrempelig is geworden.
"De kwaliteit is beduidend minder na het afhaken van een kleine tien galerieën vanwege een tegenvallende verkoop vorig jaar. Ik zie hier stukken die je op een braderie voor een beduidend lagere prijs kunt kopen. Als het zo moet, zien ze me hier volgend jaar niet meer", aldus een teleurgestelde Hannen.

Geen hippe Maastrichtenaren
​Zijn collega Peter Post van Galerie Post+Garcia en Kunstuitleen Maastricht zegt het iets minder hard, maar is het wel degelijk met Hannen eens: "De Affordable Art Fair is an sich een leuke beurs, maar bevat te veel design en ongesigneerd werk. Kunst moet verder gaan dan decoratief. Bovendien heeft Amsterdam een hip publiek dat geneigd is te kopen, Maastricht heeft dat hippe publiek niet."

Concurrentie
Een derde galeriehouder zegt dat het tegenvallende aanbod komt door concurrerende budget-kunstbeurzen. "Dit jaar is er een overlap met een kunstbeurs in het Autotron in Rosmalen en vorig weekend was Art Breda. Galeristen moeten keuzes maken", aldus Marten Randa. "Het enige waar ik kritiek op heb, is de bereikbaarheid van het terrein en de slechte parkeermogelijkheden, terwijl hier toch een heel kazerneterrein ligt."

Beursdirecteur Sebastiaan van Kuijk wordt enigszins overvallen door de kritiek, en wijst naar het gestegen aantal bezoekers. Hij is dan ook van plan volgend jaar een nieuwe Affordable Art Fair in Maastricht te houden.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Kapper
Kappers uit Maastricht bedenken 'jammcutting'
Fashionclash Maastricht lanceert awardshow
Collectie van Bonnefantenmuseum is online te zien
Toon Hermans-collectie opgekocht voor begin antiekbeurs
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen