Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer bewegen, minder opereren

Geplaatst opdonderdag 23 september 2021 - 20:30

Preventie in plaats van genezen, dat wordt de toekomst als we de zorgkosten betaalbaar willen houden. In de regio Maastricht en Heuvelland nemen zorgaanbieders daar alvast een voorschot op met het project Beweeghuis.

Volgens de initiatiefnemers is het een voor Nederland uniek zorgnetwerk voor mensen met beweegklachten. "De zorg hoeft niet altijd in het ziekenhuis plaats te vinden', zegt Lodewijk van Rhijn, orthopedisch chirurg van het MUMC+ . "Veel beweegzorg kan in de 1e en 2e lijnzorg doelmatiger en beter georganiseerd worden."

Verdubbeld
Prof. dr. Van Rhijn is directeur van het Centrum voor Bewegen en grondlegger van het Beweeghuis concept. "Klachten van het bewegingsapparaat maken een derde uit van de redenen voor huisartsbezoek. Dat aantal zal over 20 jaar zijn verdubbeld. Er ligt dus een belangrijke maatschappelijke opgave om onze zorg anders in te richten."

Minder
Het komt veel voor dat mensen die beweegklachten krijgen minder gaan bewegen, terwijl in de meeste gevallen juist méér beweging de klachten zou kunnen doen verminderen. Het Beweeghuis moet ervoor gaan zorgen dat patiënten bij de hand worden genomen en begeleid worden naar een meer actiever leven. Daarvoor werken huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches samen. Alles is erop gericht om ingrijpende chirurgische ingrepen te voorkomen.

Begeleiding
"Een meer persoonlijke begeleiding is erg belangrijk", zegt bewegingscoach Joyce Roumen van Maastricht Sport. "Geen briefje met bewegingsoefeningen en andere tips en zie verder maar. Nee wij houden steeds contact met de deelnemers en als ze dreigen af te haken, bellen wij ze en zoeken ze op."

Maastrichtenaren
De gemeente Maastricht betaalt de bewegingszorg die Maastricht Zorg biedt. In de afgelopen jaren namen 650 Maastrichtenaren deel aan het project Beweeg Bewust. De verwachting is dat door de samenwerking met het Beweeghuis dat getal zal toenemen met jaarlijks 400 deelnemers.

Resultaten
Het Beweeghuis heeft ook een wetenschappelijk aspect. Onder leiding van professor van Rhijn zal onderzoek worden gedaan naar de resultaten van het project.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen