Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer appboetes in Nederland behalve in Limburg

Geplaatst opdonderdag 11 maart 2021 - 6:00

Een forse landelijke stijging van het aantal appboetes is afgelopen jaar helemaal aan Limburg voorbij gegaan.

Agenten in Limburg trokken vorig jaar 5038 keer het bonnenboekje voor mensen die met een telefoon in hun handen achter het stuur zaten, tegen 5099 keer een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Schril contrast
Die daling van ongeveer 1 procent in Limburg staat in schril contrast met de landelijke cijfers. In heel Nederland werden vorig jaar bijna 170.000 appboetes uitgeschreven, tegen ruim 121.000 bekeuringen in 2019. Dat is een stijging van 38 procent. Limburg is de enige provincie waar het aantal boetes afgelopen jaar niet is gestegen.

Minder verkeer, minder controles
Volgens de Limburgse politie is de lage score in Limburg vooral te wijten aan de coronacrisis. "Het was vorig jaar een stuk rustiger op de Limburgse wegen dan een jaar eerder", aldus een woordvoerster. "Daar komt nog eens bij dat tijdens de eerste lockdown de politie in Limburg veel minder verkeerscontroles heeft uitgevoerd dan anders."

Camera's
De politie heeft afgelopen jaar slimme camera's in gebruik genomen waarmee automobilisten die tijdens het rijden hun telefoon vasthouden kunnen worden betrapt, maar in Limburg laten die dus nog geen resultaat zien. In 16 van de 31 gemeenten in onze provincie liep het aantal appboetes juist terug.

Lees ook: Nabestaande blij met slimme camera's tegen appen in het verkeer

Koploper
Koploper in Limburg is Sittard-Geleen, waar afgelopen jaar 743 appende automobilisten werden bestraft. Dat zijn er 109 meer dan een jaar eerder. Ook Venlo en Weert zagen een stijging, in Maastricht, Heerlen en Echt-Susteren nam het aantal appboetes juist af.

Fout
De invoering van de slimme camera's ging niet probleemloos. Door een fout in het systeem werden honderden overtredingen geregistreerd in Veenendaal, terwijl de camera elders stond opgesteld. Daardoor lijkt het of het aantal appboetes in deze Gelderse gemeente van 322 in 2019 vervijftienvoudigde. Deze bekeuringen zijn kwijtgescholden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen