Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer appboetes in Nederland behalve in Limburg

Geplaatst opdonderdag 11 maart 2021 - 6:00

Een forse landelijke stijging van het aantal appboetes is afgelopen jaar helemaal aan Limburg voorbij gegaan.

Agenten in Limburg trokken vorig jaar 5038 keer het bonnenboekje voor mensen die met een telefoon in hun handen achter het stuur zaten, tegen 5099 keer een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Schril contrast
Die daling van ongeveer 1 procent in Limburg staat in schril contrast met de landelijke cijfers. In heel Nederland werden vorig jaar bijna 170.000 appboetes uitgeschreven, tegen ruim 121.000 bekeuringen in 2019. Dat is een stijging van 38 procent. Limburg is de enige provincie waar het aantal boetes afgelopen jaar niet is gestegen.

Minder verkeer, minder controles
Volgens de Limburgse politie is de lage score in Limburg vooral te wijten aan de coronacrisis. "Het was vorig jaar een stuk rustiger op de Limburgse wegen dan een jaar eerder", aldus een woordvoerster. "Daar komt nog eens bij dat tijdens de eerste lockdown de politie in Limburg veel minder verkeerscontroles heeft uitgevoerd dan anders."

Camera's
De politie heeft afgelopen jaar slimme camera's in gebruik genomen waarmee automobilisten die tijdens het rijden hun telefoon vasthouden kunnen worden betrapt, maar in Limburg laten die dus nog geen resultaat zien. In 16 van de 31 gemeenten in onze provincie liep het aantal appboetes juist terug.

Lees ook: Nabestaande blij met slimme camera's tegen appen in het verkeer

Koploper
Koploper in Limburg is Sittard-Geleen, waar afgelopen jaar 743 appende automobilisten werden bestraft. Dat zijn er 109 meer dan een jaar eerder. Ook Venlo en Weert zagen een stijging, in Maastricht, Heerlen en Echt-Susteren nam het aantal appboetes juist af.

Fout
De invoering van de slimme camera's ging niet probleemloos. Door een fout in het systeem werden honderden overtredingen geregistreerd in Veenendaal, terwijl de camera elders stond opgesteld. Daardoor lijkt het of het aantal appboetes in deze Gelderse gemeente van 322 in 2019 vervijftienvoudigde. Deze bekeuringen zijn kwijtgescholden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen